‘De donkere kamer van Damokles’ boek van Nederland Leest 2012

0
676

De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans (1958, uitgeverij Van Oorschot) is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2012.

Het boek vertelt het verhaal van sigarenhandelaar Osewoudt die in de Tweede Wereldoorlog voor zijn dubbelganger, de verzetsman Dorbeck, gewillig opdrachten uitvoert. Na de bezetting wordt hij gekwalificeerd als landverrader, want Dorbeck lijkt niet te bestaan. Heeft Osewoudt hem verzonnen?

In zijn roman komen Hermans’ centrale thema’s op geraffineerde en uiterst beklemmende wijze aan bod: angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander. De donkere kamer van Damokles wordt tijdens de campagneperiode van donderdag 1 t/m vrijdag 30 november 2012 door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt. Voor de boekhandel wordt 1 november een luxe editie uitgebracht.

Willem Frederik Hermans (1921-1995) groeide op in een Amsterdams onderwijzersgezin. Hij studeerde fysische geografie en werd lector aan de Universiteit van Groningen waar hij in 1973, na interne problemen, weer vertrok. Hermans was redacteur van de tijdschriften Criterium en Podium . In 1957 weigerde Hermans de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942—1945 en in 1971 de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre. Hij vestigde zich in Parijs en later in Brussel en werkte daar aan zijn omvangrijke oeuvre, waarvan titels als De tranen der acacia’s (1949), Paranoia (1953), De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen (1966) tot de klassiekers van de twintigste-eeuwse literatuur behoren.

Nederland Leest wordt in 2012 voor de zevende keer georganiseerd. Vorig jaar stond ‘Het leven is vurrukkulluk’ van Remco Campert centraal. Daarvoor waren dat De grote zaal van Jacoba van Velde (2010), O eroeg van Hella S. Haasse (2009), Twee vrouw en van Harry Mulisch (2008), De gelukkige klas van Theo Thijssen (2007) en Dubbelspel van Frank Martinus Arion (2006). Philip Freriks is ambassadeur van Nederland Leest. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).

Meer informatie
www.nederlandleest.nl