De ‘beschaafde mens’ is het enige dier ter wereld met overgewicht

Zwaarlijvigheid of overgewicht treft geen enkele andere diersoort. Waar je ook maar kijkt, overal ter wereld, je zult geen wild dier met overgewicht vinden. Of het nu een kudde giraffen betreft, een groep herten, een troep leeuwen of welke andere diersoort dan ook, elk dier dat onderdeel uitmaakt van een bepaalde soort heeft in essentie dezelfde omvang en niet één heeft zwaar overgewicht.

Geen lang leven
Als ze overgewicht hadden gehad, zouden ze ofwel moeite hebben om hun prooi te vangen, ofwel zouden ze makkelijker te vangen zijn door de carnivoren. Een dier met overgewicht heeft dus geen lang leven.

Eet vet word slank, Barry Groves

De ‘beschaafde’ mens en zijn huisdieren
De enige dieren ter wereld die dik worden, zijn de ‘beschaafde’ mens en zijn huisdieren. De oorzaak kan niet genetisch of erfelijk zijn, zoals sommigen beweren. Als dat zo was, zou zwaarlijvigheid ons generaties lang hebben geteisterd. En het kan ook niet komen doordat we eenvoudigweg te veel eten, hoewel velen van ons dat wel doen. Als een overvloed aan voedsel hieraan ten grondslag lag, zouden andere dieren met een overvloedige voedselvoorraad eveneens dik worden − maar dat doen ze niet.

We eten geen echt voedsel meer
Volgens de auteur van het boek Eet vet word slank, is de reden dat we wereldwijd een explosie hebben van overgewicht het feit dat we geen echt voedsel meer eten. In het boek staat beschreven welk voedsel dat s en vooral welke vetten zo belangrijk zijn. Vetten kunnen je helpen gezonder te worden en gewicht te verliezen. “Als het zo makkelijk is waarom weten we dit dan niet,” vraagt menigeen zich af. Het antwoord is nog eenvoudiger: aan vetten en gezondheid kan de industrie niets verdienen. Aan diëten, ziekten, overgewicht, e.d. des te meer.

Barry Groves

Barry Groves
Barry en zijn vrouw Monica hadden decennia geleden zelf al ernstig overgewicht. Hierdoor begon hij vraagtekens te zetten bij conventionele voedingspatronen en vanaf 1982 wijdde hij zijn tijd volledig aan de relatie tussen voeding en ‘welvaartsziekten’ als zwaarlijvigheid, diabetes, hartkwalen en kanker. Door zijn onderzoek besefte hij dat de gevestigde ideeën, zowel over caloriearme voeding voor gewichtsverlies als ‘gezonde voeding’ tegen hartkwalen, vele haken en ogen vertoonden.

Inmiddels is Barry een internationaal erkend auteur, die populaire,maar ook meer technische boeken heeft geschreven, die in landen zijn gepubliceerd die zich uitstrekken van Argentinië tot Rusland, maar ook in alle Engelstalige landen.

Eet vet word slank
Het boek Eet vet word slank, IBSN 9789079872534, is vanaf 3 januari 2013 te koop via de (online) boekhandel, heeft 352 pagina’s, groot formaat (16,5 x 24,5 cm) en kost € 19,95.

• Volg de Gezondheidskrant op Twitter en op Facebook.

Plaats een reactie