‘Dating’programma voor onderzoekstalent

Een wel heel bijzondere manier om jong onderzoekstalent te werven: de Talent Event van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS), een onderzoeksinstituut van het UMC St Radboud. Het NCMLS biedt 25 jonge onderzoekers uit binnen- en buitenland naast hun reis- en verblijfkosten in Nijmegen een ’dating’programma van tweeënhalve dag aan om kennis te maken met het instituut en om zichzelf te presenteren. Als het klikt gaan zij na afloop naar huis met een baan op zak.

Graduate school
De graduate school van het onderzoeksinstituut NCMLS heeft een Europees erkend PhD-programma. Dat wil zeggen dat pas-afgestudeerde onderzoekers die een promotieonderzoek (PhD-traject) uitvoeren, volgens hoge Europese standaarden begeleid worden en een gespecialiseerde wetenschappelijke vervolgopleiding krijgen. Bij het NCMLS werken vele tientallen onderzoekers, van wie ongeveer de helft uit het buitenland komt.

Vacatures
Mede dankzij de wereldwijde faam op het gebied van moleculaire levenswetenschappen is het NCMLS keer op keer in staat om grote subsidies voor belangrijke onderzoeksprojecten te verwerven. Op jaarbasis zijn er binnen deze projecten zo’n dertig vacatures beschikbaar voor jonge afgestudeerden met een achtergrond in biomedische, biologische, biochemische of moleculaire wetenschappen en met een fascinatie voor de levende cel. Het gaat om arbeidsovereenkomsten van vier jaar.

Het NCMLS wil voor deze vacatures de allerbeste kandidaten binnenhalen en het heeft dan ook een ambitieuze wervingscampagne opgezet: de Talent Event. Via de mondiale contacten van de medewerkers van het NCMLS, advertenties in wetenschappelijke tijdschriften en banensites voor onderzoekers nodigt het NCMLS internationaal gegadigden uit om zich aan te melden voor een driedaags introductieprogramma in september. Het NCMLS heeft ook een stand op de BCF-event, de carrièrebeurs voor Bio, Chemie, Food en Farma op 20 mei aanstaande in de RAI in Amsterdam.

Selectie
Het NCMLS selecteert uit de aanmeldingen 25 kandidaten uit binnen- en buitenland die de reis naar en een geheel verzorgd verblijf in Nijmegen aangeboden krijgen. Tijdens het introductieprogramma van 15 tot 17 september maken ze kennis met leiders en medewerkers van de projecten, die promovendi kunnen gebruiken. Met de kandidaten worden selectiegesprekken gevoerd en zelf geeft elke kandidaat een korte presentatie van zijn of haar achtergrond en kunnen. Zo probeert het NCMLS tot de best mogelijke matches te komen.

Plaats een reactie