Darmproblemen bij taaislijmziekte

Taaislijmziekte is vooral bekend als progressieve longziekte waarbij patiënten een slechte voedingstoestand hebben. Patiënten worden echter steeds ouder, waardoor meer aandacht ontstaat voor andere symptomen. Dat zijn bijvoorbeeld darmblokkeringen en levercirrose. Zo’n 47 procent van de patiënten heeft last van obstipatie.

Dat schrijft Hubert van der Doef in zijn proefschrift. Daarnaast analyseert hij de langetermijneffecten op de longfunctie en voedingstoestand van frequent voorgeschreven medicijnen, zoals maagzuurremmers.

Van der Doef toont voor het eerst aan dat deze medicijnen niet de longfunctie beïnvloeden en daarmee veilig zijn voor CF-patiënten. Daarnaast wordt ursodeoxycholzuur bij CF-patiënten met levercirrose gegeven. Van der Doef toont aan dat behandeling met ursodeoxycholzuur een negatief effect heeft op de opname van vetten in de darmen en de voedingstoestand. Aangezien het behouden van een goede voedingstoestand een essentieel onderdeel is van de behandeling, moet hiermee rekening gehouden worden tijdens het voorschrijven van ursodeoxycholzuur bij CF-patiënten.

Promotiegegevens
Promovendus: Hubert van der Doef
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Gastro-intestinal manifestations of Cystic Fibrosis
Promotor 1: Prof. dr. E.E.S. Nieuwenhuis
Copromotor 1: Dr. R.H.J. Houwen
Datum en tijd: 30/6/2011, 14:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie