Daling in gebruik weekmakers in speelgoed

0
696

39 van de 205 speelgoedartikelen (19%) die de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) in 2010 selectief bemonsterde, bevatten meer ftalaten (weekmakers) dan wettelijk zijn toegestaan. In de onderzochte kinderverzorgingsartikelen werden geen overschrijdingen aangetroffen. 38 ondernemers kregen een boete of schriftelijke waarschuwing en de speelgoedartikelen zijn uit de handel genomen.

Producten en risico
Er is onderzoek gedaan bij zachte kunststoffen artikelen die bestemd zijn voor (jonge) kinderen. Dit varieert van badspeelgoed en skippyballen tot bijtringen en slabbers. Als ftalaten in hoge concentraties worden toegevoegd, komen ze geleidelijk vrij uit het materiaal. Kinderen kunnen daardoor blootgesteld worden aan deze stoffen; dit kan via de huid bij aanraken van het zachte kunststof, of via de mond, bijvoorbeeld omdat kinderen op speelgoed sabbelen.

Alternatieve weekmakers
Daarnaast zijn 213 deelmonsters van het materiaal PVC ook onderzocht op het gebruik van alternatieve weekmakers. In 181 deelmonsters zijn één of meerdere alternatieve weekmakers gevonden. Drie weekmakers die vaak zijn aangetroffen, zijn veilig om te gebruiken als alternatief. De alternatieven werden ook aangetroffen in 2007, 2008 en 2009

Daling ftalaten
In 2009 werd nog in 28% van het (bemonsterde) speelgoed en in 27% van de kinderverzorgingsartikelen meer ftalaten aangetroffen dan wettelijk is toegestaan. De nVWA blijft controleren op weekmakers in speelgoed.

Onderzoek naar speelgoed
Hoewel december dé speelgoedmaand van het jaar is, houdt de nVWA gedurende het hele jaar toezicht op de veiligheid van speelgoed. Het hele jaar door worden monsters genomen van speelgoed en speelgoed dat niet aan de veiligheidseisen voldoet mag niet verkocht worden. De nVWA werkt hierbij risicogericht. De aard en omvang van de risico’s verbonden aan het speelgoed zijn bepalend voor de frequentie van het toezicht. Producenten en importeurs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van het speelgoed dat zij op de markt brengen.