Dagje strand in strijd tegen eenzaamheid

Een dagje heerlijk uitwaaien op het strand. Voor veel ouderen is het al jaren geleden dat ze de zee hebben gezien en geroken. Daarom verrast het Nationaal Ouderenfonds donderdag 21 juli 2011 ruim 100 ouderen met een Onvergetelijke Zomerdag.

Samen met vrijwilligers van foodservice groothandel Deli XL is voor deze groep een volledig verzorgd uitje georganiseerd. Het Ouderenfonds wil met deze speciale dag aandacht vragen voor het grote probleem van eenzaamheid onder ouderen, dat met name in de zomermaanden ernstige vormen aanneemt.

Eenzaamheid ouderen extreem in de zomer
Steeds meer ouderen leiden een eenzaam bestaan. Zonder bezoek, zonder aanspraak. Dag in, dag uit. Zo’n 200.000 ouderen zijn extreem eenzaam: zij krijgen slechts één keer per maand bezoek. Vooral in de zomermaanden voelen ouderen zich extra eenzaam. Vrienden en familie gaan op vakantie en er is minder verzorgend personeel. “Met deze dag geven we speciale aandacht aan deze groep”, zo laat directeur Jan Romme van het Ouderenfonds weten.

Op het strand zullen onder andere door de ouderen ballonnen worden opgelaten. Hieraan zijn kaartjes bevestigd met daarop naam en adres van degene die de ballon heeft losgelaten. Aan de vinder wordt vervolgens de vraag gesteld om een kaartje te sturen naar deze oudere. “Een kaartje is een klein gebaar. Maar voor de ontvanger natuurlijk hartstikke leuk. Dit soort kleine aandachtmomentjes betekenen al heel wat in de bestrijding van eenzaamheid”, aldus Romme.

Samen uitwaaien in Zandvoort
De ouderen zijn afkomstig uit twee zelfstandige zorgcentra, het Torenerf in Wormer en De Marke + Saenehof in Bergen en worden bij bij Club Nautique in Zandvoort in de watten gelegd. Met onder meer lekker eten, drinken en diverse activiteiten. Vrijwilliger en projectleider Ursula Weijs van Deli XL: “Wij voeren dit project uit samen met het Nationaal Ouderenfonds. Als onderdeel van ons MVO-programma willen we de verbondenheid tussen mensen vergroten en eenzaamheid in de maatschappij verminderen. Met ongeveer 100 collega’s zullen we donderdag de ouderen helpen. We maken een praatje met ze, helpen bij het opscheppen van eten en lopen met ze naar het strand. Het is een klein gebaar, maar voor deze mensen enorm waardevol”.

1 gedachte over “Dagje strand in strijd tegen eenzaamheid”

Plaats een reactie