Dag van de Stilte op zondag 30 oktober 2011

0
706

Zondag 30 oktober 2011 is uitgeroepen tot landelijke Dag van de Stilte. Er worden, verspreid over het land, allerlei activiteiten rond het thema stilte georganiseerd. Ook in Vlaanderen, daar onder de noemer Cultuur van Stilte. Het doel van de jaarlijks terugkerende themadag is om de waarde en werking van stilte en innerlijke rust onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.

30 oktober 2011 start van de wintertijd
30 oktober 2011 is als datum gekozen omdat op deze dag in heel Europa de zomertijd in de wintertijd overgaat. We hebben hierdoor één uur ‘extra’, dat we kunnen gebruiken om bewust stil te staan bij het belang van stilte voor onze kwaliteit van leven.

Waarom is stilte belangrijk?
In onze dynamische maatschappij is er veel drukte en hebben veel mensen het druk. We hebben veel bezigheden en veel keuzemogelijkheden. Maar we hebben van tijd tot tijd ook behoefte aan even niets. Aan rust en stilte, tijd om te ontspannen en onze ervaringen te verwerken. Tijd om te reflecteren op wat we hebben meegemaakt en op wat we écht belangrijk vinden in ons leven.

Het ervaren van stilte buiten ons en in ons heeft een positief effect op onze psychische en fysieke gezondheid. Er ontstaat ruimte om te luisteren naar onszelf en naar anderen. In stilte ontstaan inspiratie en creativiteit.

Stilte is universeel, zij is van niemand en van ons allemaal. Zij verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging.

Meer informatie: www.dagvandestilte.nl, Facebook Dag van de Stilte

Vorig artikelRisico op bepaalde vorm eierstokkanker na IVF behandeling
Volgend artikelPijnbestrijding kan best een beetje beter
In het najaar van 2004 kwamen een aantal mensen uit het hele land in Amsterdam bij elkaar n.a.v. een oproep van Frank Smits in Koörddanser nr 223. Op dat moment werd het Stilteplatform gevormd met als doel het verbreiden van stilte in de samenleving middels het houden van Stiltebijeenkomsten op iedere eerste zondag van de maand op diverse plekken in het land. In het voorjaar van 2005 werd hiermee gestart. Stilte is een natuurlijke basisbehoefte van de mens. Alle spirituele stromingen kennen het beoefenen van stilte (mediteren) als methode voor bezinning en groei, en het verkrijgen van meer innerlijke rust en vrede. De leden van het Stilteplatform hebben een diverse spirituele achtergrond. Bij het verbreiden van stilte in de samenleving zijn deze eigen opvattingen ondergeschikt aan de algemene doelstelling. Het Stilteplatform is dan ook niet gebonden aan een geloofsovertuiging.