Prestatiedruk, sociale media, sociale druk en het leenstelsel zorgen voor steeds meer stress onder studenten. Het balanceren van privé, sociaal, werk en studie kan ontzettend lastig zijn en er wordt vaak veel van studenten verwacht. Niet alleen moeten zij volledige focus op de studie hebben, ook moet er genoeg inkomen uit een bijbaan komen, moet er aan alle sociale verplichtingen worden voldaan en moet er in de tussentijd ook al aan de toekomst gewerkt worden. De hoge druk en vele varianten van stress die studenten ervaren vertalen zich al snel door naar fysieke en psychische problemen: in steeds meer gevallen zelfs in een burn-out.
Op tijd ingrijpen
De alsmaar stijgende cijfers van burn-outs onder studenten liegen er niet om, er moet op tijd ingegrepen worden. Maar zowel de wachttijden als de drempel om een psycholoog te bezoeken zijn groot. Er moet dus steeds meer in laagdrempelige oplossingen worden gedacht: oplossingen welke studenten gewoon vanuit huis in hun eigen tijd op hun leven toe kunnen passen. De studenten zorgverzekering van Zilveren Kruis biedt bijvoorbeeld een vergoeding voor online zelfhulp in samenwerking met GGZ en zelfs de hulp van een zorgcoach aan. Zolang het aantal burn-outs onder studenten blijft stijgen, zijn dit soort oplossingen hard nodig.
Burn-out door psychische stress
De psychische stress die veel studenten ervaren vertaalt zich steeds vaker door naar een burn-out. Probeer maar eens een laptop werkende te houden wanneer je hier tientallen programma’s tegelijk op opent: het systeem loopt binnen een paar minuten vast. Dit is niets anders voor ons mensen. De hoeveelheid sociale, werkgerichte en studiegerichte taken die studenten dagelijks voorgeschoteld krijgen is groot: en hoe meer taken er openstaan en hoe hoger de verwachtingen zijn, hoe groter de kans dat ‘het systeem’ vastloopt. Resultaat? Een burn-out. Het HvA en de UvA hebben dan ook een gezondheidstest speciaal voor studenten opgezet waarbij zij advies krijgen over persoonlijke aandachtspunten voor hun gezondheid in de hoop om de bekende burn-out op deze manier te voorkomen.
Aantal studenten met burn-out blijft stijgen
Naast de hoge verwachtingen die de wereld om ze heen van studenten lijkt te hebben, ontstaan er ook druk en een lagere weerstand door de social media. Het continue scrollen om afleiding te zoeken zorgt voor concentratieproblemen, vermoeidheid, overprikkeling en een minder goede nachtrust. Dit gecombineerd met werkdruk, stress en verplichtingen resulteert al snel in een burn-out: een teken voor de student om aan de rem te trekken, en hard aan het werk te gaan op het gebied van zelfreflectie.