D66 wil meestertitel in het MBO

0
614

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat excellente MBO-studenten een meestertitel kunnen krijgen. Van der Ham: “Ik wil dat vakmanschap weer gewaardeerd wordt. Ambachtsmensen die er echt uitspringen moeten daarvoor erkenning krijgen, ze zijn een mooi voorbeeld voor jongeren die de techniek of het ambacht in willen.” De brancheorganisaties zijn voorstander van het D66-plan.

Vakmanschap
Van der Ham vindt het onterecht dat de MBO-diploma voor ambachtelijke vakmensen de hoogst haalbare erkenning is. “Vroeger had je meestertitels voor mensen die een groot talent hadden voor een bepaald soort handwerk, een houtbewerker of kok bijvoorbeeld. Om de een of andere reden is dat verwaarloosd. Met een meestertitel laat je zien dat vakmanschap weer gewaardeerd wordt. Je kan het vergelijken met de cum laude-prestaties in het universitair onderwijs, maar dan gaat het om excellentie in een ambacht.” Van der Ham denkt dat een grotere waardering voor arbeid dat met de handen wordt verricht positief zal werken op jongen bij het kiezen voor een ambachtsvak. Er blijkt een steeds groter tekort te zijn aan dit soort vaklieden.

Ambachtelijke branche voorstander
Uit onderzoek van koepelorganisatie Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) onder 32 ambachtelijke branches bleek een meerderheid voorstander te zijn van invoering van de meestertitel. Van der Ham: ”Kenmerken en niveau van de meestertitel zullen verschillen per branche, laat hen de eisen zelf bepalen: die aan een topkok zullen wezenlijk anders zijn dan die aan een bierbrouwer worden gesteld. Ik wil dat minister Van Bijsterveldt aan deze eisen een officiële erkenning geeft, zodat het meesterschap waardevast blijft. Ik neem aan dat ook zij het belang van stimuleren van talent ziet en dat ze er samen met de brancheorganisaties uit kan komen.” Ook kunnen de ambachtslieden in het plan van Van der Ham later na bewezen diensten de meestertitel krijgen.

Vorig artikelEffectiviteit aanpak ondervoeding bij ouderen onduidelijk
Volgend artikelVerhoogd risico op hart- en vaatziekten bij depressie en angststoornis
Democraten 66 (D66) is een Nederlandse politieke partij van sociaal-liberale signatuur. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 personen (van wie 25 in andere partijen actief waren geweest). Initiatiefnemers waren de journalist van het Algemeen Handelsblad Hans van Mierlo, die partijleider werd, en Amsterdams VVD-gemeenteraadslid en fractievoorzitter Hans Gruijters die de feitelijke initiatiefnemer tot het vormen van de politieke partij D'66/D66 was. Het belangrijkste standpunt van de partij was het democratiseren van het Nederlandse politieke stelsel. Na de verkiezingen van 1967 kwam D'66 de Tweede Kamer binnen met 7 zetels. Tegenwoordig is de partij nog altijd voorstander van bestuurlijke vernieuwing, maar staan ook andere thema's, zoals individuele ontplooiing en Europese samenwerking, centraal.