D66 presenteert initiatiefwet orgaandonatie

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra kondigde zaterdagavond 11 augustus 2012 bij het radioprogramma van Patrick Lodiers, De Overnachting van BNN, haar initiatiefwet aan om het actief donorregistratiesysteem (ADR) in te voeren. Sinds het CDA-congres voor een resolutie heeft gestemd om het ADR-systeem in te voeren is er een meerderheid in de Tweede Kamer. GroenLinks, de SP en de PvdA zijn ook voor een ADR-systeem. Er sterven jaarlijks 150 mensen omdat er geen donororgaan beschikbaar is.

Huidig beleid schiet te kort
Het huidige beleid van de overheid om meer donoren te werven, schiet tekort. Promotiecampagnes leveren onvoldoende nieuwe donoren op. Volgens Dijkstra is de invoering van het ADR-systeem – dat de keuze vrij laat, maar die keuze wel registreert – noodzakelijk.

“Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat positief ten opzichte van het ADR-systeem. Bovendien is in andere Europese landen als Spanje, België en Oostenrijk al een vergelijkbaar succesvol donorsysteem ingevoerd. Over het algemeen presteren landen met een bezwaarsysteem beter dan landen met een toestemmingssysteem. Studies wijzen uit dat bezwaarsystemen gepaard gaan met een toename van orgaandonaties met 25%.”

Mensenlevens redden
De politiek kan het maar niet eens worden over een nieuw systeem voor orgaandonatie. Dijkstra: “De werkelijkheid in politiek Den Haag is dat wij het maar niet eens worden over het beste systeem voor orgaandonatie. De werkelijkheid in de samenleving is echter dat 1300 mensen op een wachtlijst staan en er daarvan jaarlijks zo’n 150 sterven, omdat er geen donororgaan beschikbaar is.” Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 75 procent van de mensen wel donor wil worden. Toch hebben zo’n 7 miljoen Nederlanders hun keuze nog niet laten registreren. Dijkstra: “Wij vinden dat we van mensen mogen vragen eens in hun leven goed na te denken over wat zij voor andere mensen kunnen betekenen. Dat redt mensenlevens.”

ADR-systeem
De wet vraagt mensen een keuze te maken of ze wel of niet donor willen worden. Als ze niks van zich laten horen, krijgen ze een brief. Daarin staat nogmaals een oproep om te reageren, voldoen mensen opnieuw niet aan dat verzoek, dan worden ze als donor geregistreerd. Deze registratie is op elk moment door de geregistreerde te herzien. Het wetsvoorstel zal deze week op de website van D66 worden geplaatst ter consultatie.

Plaats een reactie