D66 omarmt burgerinitiatief stervenshulp aan ouderen

Donderdag 8 maart 2012 heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over het burgerinitiatief van ‘Uit vrije wil’ dat vraagt stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid vinden mogelijk te maken.

Het draagvlak voor het burgerinitiatief ‘Voltooid Leven’ is groot. 117.000 Nederlanders plaatsten hun handtekening. 70% van de Nederlanders vindt dat ouderen hulp moeten kunnen krijgen bij de levensbeëindiging.

Pia Dijkstra: “Het enkele feit dat je als oudere wil sterven moet voldoende zijn om stervenshulp te krijgen. Uiteraard moeten we daarbij voorwaarden stellen van zorgvuldigheid en toetsbaarheid. Maar vanavond staat de principevraag centraal. Ik roep daarom de VVD, PvdA, GroenLinks, PVV, SP en de Partij voor de Dieren op zich net als D66 achter dit principe te scharen. Ik zal het kabinet vragen in overleg met de initiatiefnemers wetgeving te maken. En als het kabinet Rutte-Verhagen weigert, zal ik als ware liberaal zelf het initiatief nemen.”

Menswaardig en veilig
D66 wil dat elke oudere zelf kan beslissen over zijn of haar levenseinde. Dijkstra: “Sommige ouderen komen na een prachtig leven tot de conclusie dat hun leven voltooid is. Dan is het verlangen naar de dood sterker dan naar het leven. Ik wil dat die keuze op een menswaardige manier wordt vormgegeven. Een oudere die wil sterven, is nu gedwongen tot een akelige dood, bijvoorbeeld door verstikking met een plastic zak. D66 wil dat niemand meer is aangewezen op inhumane methoden, waarbij je eenzaam en onzeker aan je einde komt.”

Meer informatie
Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde

Plaats een reactie