Cursus helpt jonge mantelzorgers

Gezinnen die te maken hebben met langdurige ziekte en/of beperking in hun gezin zijn met recht trots dat ze het thuis zelf redden. Kinderen, die in deze gezinnen opgroeien, hebben vaak een hechte band met hun ouders, broers en zussen. Ook zijn ze vaak zelfstandiger en meer volwassen dan leeftijdsgenoten.

Dat is toch mooi meegenomen voor later zou je denken! Maar wat nu als je als kind thuis meer op je schouders krijgt dan normaal? Dan kunnen andere dingen er soms ook bij in schieten. Lid zijn van een sportclub bijvoorbeeld, net dat beetje extra aandacht van je ouders of het na schooltijd spelen met vriendjes of vriendinnetjes. Dit laatste omdat kinderen in sommige gevallen eigenlijk liever niemand thuis uitnodigen.

Als kinderen dan wel weggaan of leuke dingen doen, dan kan het ook heel goed dat zij zich hier schuldig over voelen of dat ze zich juist zorgen maken over thuis. Mensen in hun omgeving of leeftijdsgenoten begrijpen dit niet altijd en hierdoor kunnen jonge mantelzorgers zich soms alleen voelen. Als je voor een ander zorgt komt er sowieso een heel scala aan emoties voorbij en kinderen kunnen het behoorlijk lastig vinden om met al deze gevoelens om te gaan.

Daarom organiseert SIZ Twente vanaf september 2015 weer haar vertrouwde brussencursus en JMZ-cursus, waarin kinderen handvatten krijgen om met deze soms lastige situaties om te gaan.

Jonge Mantelzorgers

Brussencursus
De brussencursus is een cursus voor kinderen met een bijzondere broer of zus met bijvoorbeeld een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, een langdurige ziekte, autisme of ADHD. Het hebben van een bijzondere broer of zus kan namelijk soms best ingewikkeld zijn. Vandaar ook dat kinderen in deze cursus informatie krijgen over de beperking van hun broer/zus en inzicht krijgen in hoe zij met elkaar omgaan. Verder leren ze hun eigen grenzen aangeven en kunnen tips en ervaringen uitgewisseld worden met maximaal 8 andere ‘brussen’ over het hebben van en omgaan met een bijzondere broer of zus. De cursus wordt gegeven voor de leeftijdsgroep: 9-12 jaar (7 bijeenkomsten) en 12-15 jaar (8 bijeenkomsten) en start in september en oktober 2015.

JMZ-cursus
De JMZ-cursus (jonge mantelzorgers) is er voor alle kinderen die opgroeien met een vader, moeder, broer of zus die ziek is of een beperking heeft. Tijdens de cursussen kunnen zij ervaringen en tips uitwisselen over het jmz’er zijn. Ook wordt ingegaan op de eigen omgeving en het vinden van de eigen grenzen als jonge mantelzorger. Dit alles door actief bezig te zijn met een gezellige groep. Lekker doen dus met andere deelnemers die elkaar begrijpen. De cursus wordt georganiseerd voor de leeftijdsgroepen: 9-12, 12-15 en 16-21 jaar en bestaat uit drie bijeenkomsten en één speciale ouderbijeenkomst. De cursussen gaan van start op het moment dat minimaal 6 deelnemers zijn aangemeld. Per groep kunnen maximaal 8 kinderen deelnemen.

Aanmelden
Kinderen kunnen worden aangemeld via jongemantelzorgers@siztwente.nl of 085 -77 31 720.

Meer informatie
Meer informatie over SIZ Twente en de ondersteuningsactiviteiten voor jonge mantelzorgers:
www.siztwente.nl
www.siztwente-jmz.com

Plaats een reactie