Culinair verhaal geeft reizen meer smaak

Miljoenen culinaire toeristen van over de hele wereld gaan jaarlijks op zoek naar inspirerende culinaire verhalen en belevenissen. Vanaf vandaag is er een veelzijdige reisgids voor “curious food lovers” waarmee zij hun reizen nog beter op smaak kunnen brengen. Marijke Blazer heeft de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan het ontwikkelen van de website curious-food-lover.com waar “food lovers” van over de hele wereld culinaire reisverhalen en bijbehorende activiteiten kunnen vinden en delen om daarmee hun culinair-culturele kennis te vergroten.

Gebrek aan goede bewegwijzering door landschap van culinaire activiteiten
Er was tot nu toe geen overzichtelijke bron voor handen met wereldwijde culinaire reisverhalen en praktische informatie over de daarbij behorende activiteiten, over gastronomische festivals culinaire musea, kookcursussen, brouwerijen en wijngaarden, boerenmarkten, ambachtelijke producenten, eigenlijk alles wat een “curious food lover” maar verzinnen kan. In weblogs, reisgidsen en tijdschriften zijn uiteraard al oneindig veel smakelijke verhalen te vinden, maar juist door de grote verscheidenheid van al deze bronnen is de bruikbaarheid beperkt bij het meerdere malen per jaar plannen van korte en lange vakanties naar uiteenlopende bestemmingen.

Ontbrekende overzicht barrière voor uitbreiden culinair-culturele kennis
Het ontbreken van een dergelijk overzicht was een gemiste kans voor het uitbreiden van culinair-culturele kennis. Kennismaken met de smaken en culinaire gebruiken van een plaats – hedendaags en historisch – kan namelijk een inspirerende manier zijn om meer te leren over andere culturen. Dit leerzame component sluit goed aan bij de groeiende behoefte onder reizigers aan de mogelijkheid om tijdens reizen en vakanties iets te leren over de gastcultuur en daardoor met nieuwe kennis en verhalen thuis te komen.

Topje van de ijsberg van culinaire activiteiten in kaart gebracht
De eerste culinaire reisverhalen zijn echter nu online beschikbaar en de teller van de website staat verder op ruim 6700 activiteiten die als inspiratie kunnen dienen voor meer culinaire reisverhalen en het plannen van nieuwe culinaire avonturen. En dat is natuurlijk nog maar het topje van de culinaire reis-ijsberg.

Recensies hebben slechts een beperkte toegevoegde waarde
Er zijn al eindeloos veel websites met adressen van culinaire activiteiten – met name van restaurants – aangevuld met recensies. Deze zogenaamde onafhankelijke en kritische recensies geven met name antwoord op vragen als “was het eten lekker/de bediening goed/de ambiance aangenaam” maar komen eigenlijk alleen (mogelijk) van pas tijdens het daadwerkelijk plannen van een activiteit.

Leuk, lekker en leerzaam, smakelijke verhalen vervullen een zelfstandige functie
Culinaire reisverhalen zijn de bezielde tegenhangers van recensies en kunnen meerdere functies vervullen. Zowel voor de mensen die daadwerkelijk onderweg gaan als voor de thuisblijvers leveren smakelijke verhalen informatie en inspiratie. Een goed geschreven verhaal maakt van lezers namelijk virtuele reizigers, die ogenblikkelijk culinaire activiteiten meebeleven, met alle het bijbehorende emoties. Met behulp van Curious Food Lover kunnen mensen dus iedere dag van het jaar met smaak op reis.

Meer informatie: www.curious-food-lover.com

Plaats een reactie