Cubicin: Meldingen eosinofiele pneumonie bij gebruik Cubicin

Bij het gebruik van Cubicin (daptomycine) zijn zeldzame gevallen gemeld van eosinofiele pneumonie (longontsteking veroorzaakt door witte bloedcellen). Deze mogelijk ernstige bijwerking heeft als symptomen hoesten, koorts en kortademigheid. Bij verschijnselen van eosinofiele pneumonie moet de behandeling met daptomycine onmiddellijk worden gestopt en niet meer worden hervat. Patiënten wordt aangeraden bij de eerste symptomen direct contact te zoeken met hun behandelend arts.

Dit schrijft de firma Novartis Pharma B.V. in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar infectiologen, dermatologen, cardiologen en ziekenhuisapothekers.

Cubicin (daptomycine) is geïndiceerd voor de behandeling van gecompliceerde infecties van huid en weke delen (cSSTI); rechtszijdige infectieuze endocarditis (RIE) veroorzaakt door Staphylococcus aureus en Staphylococcus aureus bacteriëmie (SAB) wanneer deze is geassocieerd met RIE of cSSTI. Hoewel een groot gedeelte van de gevallen van eosinofiele pneumonie werd gemeld bij patiënten die daptomycine kregen voor niet-goedgekeurde indicaties, was ook het gebruik van daptomycine voor goedgekeurde indicaties geassocieerd met dit risico.

Meer informatie
– Download de DHPC voor Cubicin (daptomycine)

Plaats een reactie