Cruisevakantie wil af van elitair imago

Een vakantie op een majestueus cruiseschip; een lang gekoesterde maar niet te realiseren wens? Velen weten inmiddels wel beter en hebben voorgoed de smaak te pakken van een onvergetelijk geheel verzorgd verblijf op een droomschip in tropische wateren of andere wereldzeeën, omringd door luxe en gastvrijheid, entertainment, gastronomische hoogstandjes en de niet-aflatende service van in smetteloze uniformen gestoken bemanningsleden.

De droom van een cruise kan werkelijkheid worden na een inspirerend bezoek aan de Vakantiebeurs 2011 waar deze feestelijke vorm van vakantievieren volop in de schijnwerpers wordt geplaatst in het Cruise Paviljoen (hal 3). In deze stijlvolle presentatie, groter dan ooit, verkondigen de exposanten de boodschap dat cruisen de meest ontspannen manier is om veel bestemmingen te zien.

Een vakantiereis per cruiseschip is helemaal in. De stelling dat cruises duur zijn en voor een ouder publiek is allang achterhaald. Er zijn al driedaagse trips die nog geen 300 euro kosten, relatief kort maar met gegarandeerde ervaring van een echte zeereis. Wie een hele vakantieweek wil cruisen, kan altijd mee op een van de vaartochten door het Middellandse Zee gebied met prijzen rond de 1000 euro.

Keuze genoeg
Er is keuze genoeg in het Cruise Paviljoen, zoals een wereldreis met de MS Amsterdam van 113 heerlijke dagen aan boord en interessante excursies aan wal. Het schip doet liefst 43 havens aan in 28 landen. Ondanks de prijs van 45.141 euro is deze cruise al helemaal vol geboekt. Van een bescheiden pensioen met wat vakantiegeld is een dergelijke reis niet te betalen maar er zijn trips genoeg waarbij dat wel mogelijk is en daar wordt volop gebruik van gemaakt. Bij de consument is het besef doorgedrongen dat een cruise niet meer alleen is weggelegd voor de elite. In deze toeristische sector is een prima prijs-kwaliteit verhouding ontstaan met als resultaat een ware run op de tickets.

Nog groter
De belangstelling is zo groot dat steeds meer grote en nog grotere zeereuzen worden bijgebouwd. De in Hoofddorp gevestigde Italiaanse rederij MSC liet de afgelopen twee jaar liefst vier nieuwe schepen van stapel lopen. Nog een nieuw schip, de MSC Fantastica, ligt in aanbouw in het Italiaanse St Anzaire en biedt accommodatie voor 4000 passagiers. Ook het aantal bestemming groeit nog steeds. MSC onderneemt in de wintermaanden van 2011 achtdaagse reizen naar het Midden Oosten en legt aan in de havens van Oman, Dubai, Abu Dhabi, Bahrein en Al Fujayrah. Wie liever vanuit Amsterdam afvaart kan in de zomermaanden kiezen tussen reizen naar het westelijke en oostelijke Middellandse Zee gebied.

Prijsvariaties
Ook op het gebied van prijzen zijn de variaties groot. Vroeg boekingen of ‘last minutes’ zijn uiteraard altijd interessant, buiten de topmaanden juli en augustus kan vanwege de lagere kosten k van aantrekkelijke prijzen worden geprofiteerd en mogen de kinderen tot met zeventien jaar nogal eens gratis meevaren. Eigenlijk wordt overal ter wereld gecruised. Vanuit Europa zijn de bestemmingen naar de Middellandse zee veruit het meest populair. In het grote aanbod zijn ook de reizen naar de Noord- en Zuidpool populair; het zijn niet de langstdurende reizen maar wel met een uitzonderlijk en natuurlijk karakter.

Kleine stad
In de Caraïben varen vooral Amerikanen. Daar is onder meer de gigant Oasis of the Seas in de vaart genomen met luxe verblijven voor liefst 6000 passagiers. Die hoeven zich niet te vervelen want er is veel te genieten van uiteenlopende activiteiten en entertainment. De Oasis is een varende kleine stad, maar met voorzieningen waar een grote stad jaloers op zou zijn. Met dit reuzenschip kunnen in de Caraïben achtdaagse trips worden gemaakt variërend van 700 tot 1300 euro.

Vakantiebeurs 2011
De openingstijden van de Vakantiebeurs zijn van woensdag 12 t/m zondag 16 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 14 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Beursthema is ‘Onvergetelijke Bestemmingen’. Entreekaarten, waarvan middagkaarten al beschikbaar zijn vanaf tien euro zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via www.vakantiebeurs.nl met kans op een vijfdaagse vliegreis naar Slovenië voor twee personen.

Plaats een reactie