Crowdfunding groeit, ook in de natuursector

Ook natuurorganisaties plukken vruchten van crowdfunding. Het platform Crowdfunding VoorNatuur ging drie maanden geleden van start en heeft nu al meer dan 50.000 euro opgehaald. Daarmee oogsten de natuurorganisaties financiële middelen en aantoonbare betrokkenheid voor de natuur.

“In drie maanden tijd zijn al acht projecten geslaagd”, zegt projectleider Arjan Klopstra. “Het is bijzonder dat een nieuw crowdfundingplatform zo snel zijn vruchten afwerpt. Een totaalbedrag van 50.000 euro lijkt misschien niet veel, maar het draait natuurlijk niet alleen om het geld. Crowdfunding heeft de projecten geholpen aan geld, maar ook aan betrokkenheid. In Enschede was het draagvlak onder de bevolking bijvoorbeeld reden voor de gemeente om ook te investeren in het nieuwe boomkikkerreservaat. Een mooi resultaat waarbij de natuur de grote winnaar is.”

Crowdfunding VoorNatuur

Volwassen
De reden voor het succes van de startup is volgens crowdfundingexpert Simon Douw tweeledig. “Crowdfunding wordt volwassen. Crowdfunding VoorNatuur heeft het wiel niet opnieuw hoeven uitvinden, maar is meteen van start gegaan door zich te focussen op de kern: de projecten.”

Voor de techniek en de juridische aspecten die bij crowdfunding komen kijken, werkt Crowdfunding VoorNatuur samen met ervaren partners, zoals CrowdAboutNow.

Achterban
Crowdfunding VoorNatuur heeft vanaf het begin een beroep gedaan op haar eigen achterban. “Kiezen voor een niche, dat werkt” verklaart Douw. “Je eigen fans vinden en inzetten, dat is de basis van crowdfunding. Dit nieuwe platform heeft geïnvesteerd in het scouten en begeleiden van natuurorganisaties en heeft daardoor een sterke start gemaakt. Bovendien biedt het platform concrete en aansprekende projecten. Een ottertunnel en een boomkikkerreservaat bijvoorbeeld.”

Het platform Crowdfunding VoorNatuur startte eind april 2014 en inmiddels zijn 7 projecten geslaagd en loopt de achtste over enkele dagen af. Doelstelling is om in 2014 12 natuurprojecten met crowdfunding te helpen.

Plaats een reactie