CrossFit is het nieuwe sporten

Het uit Amerika overgewaaide CrossFit is sinds nu ook in Nederland een hype. CrossFit gaat terug naar de basis en gooit alle fitnessapparatuur overboord. No Machines, no mirrors, no excuses. Bij CrossFit wordt gewerkt met beperkte middelen, maar met veel variatie en creativiteit. CrossFit combineert krachttraining, trainen met het eigen lichaamsgewicht, vechtsport, gymnastiek, roeien en hardlopen, en gaat een paar flinke stappen verder omdat iedereen 200% moet geven. CrossFit is niet voor niets het voornaamste kracht- en conditieprogramma van vele politie academies, militaire speciale eenheden en diverse UFC® Fighters. CrossFit is fit worden in alles. CrossFit training wordt gegeven in zes CrossFit Centra, op locatie en kan ook thuis worden beoefend. De CrossFit centra in Nederland staan in Amsterdam, Enschede, Driebergen, Meppel, Asten en in Gymert.

CrossFit bestaat uit dagelijkse zeer korte en intensieve workouts, waarbij het hele lichaam wordt betrokken en alles getraind. Door deze complete en intense lichaamsbewegingen verbeteren niet alleen het uithoudingsvermogen, maar ook de coördinatie, kracht en explosiviteit worden ermee verhoogd en bouw je aan een atletisch lichaam. CrossFit is een combinatie van gewichtheffen, gymnastiek en cardio. Hieronder vallen bijvoorbeeld eigen lichaamsgewichtoefeningen zoals push ups, handstand push ups, maar ook optrekken en diverse oefeningen in de ringen, sprinten, rennen, springtouw, springen, roeien en andere lichamelijke inspanning.

CrossFit versus Sportschool
In tegenstelling tot de fitness in fitnesscentra, waar trainingen gemiddeld een uur tot anderhalf uur duren, duurt een CrossFit training ongeveer 20 minuten. Na 20 minuten is iedereen kapot, of je nu beginner of gevorderde bent, huisvrouw of commando. CrossFit zoekt ieders grenzen op en gaat daar voorbij. Hierbij wordt niet gewerkt met apparaten zoals in de sportschool maar wordt er gebruik gemaakt van de middelen die voorhanden zijn, zoals tractorbanden, halters, kettlebells, zandzakken, eigen lichaamsgewicht, ringen, auto’s en veel meer. “We don’t train on machines, we create them!’.

Bovendien hangen er bij de CrossFit locatie (of op locatie) geen spiegels om te kijken hoe je spiegelbeeld zijn best doet. Door te kijken in de spiegel leer je namelijk nooit voelen wat je moet doen. CrossFit kan door iedereen worden gedaan omdat het terug te schalen is in intensiteit. Bij CrossFit Amsterdam wordt getraind in groepen van maximaal 8 personen, waarbij tegelijkertijd een individuele aanpak geldt. Iedereen doet dezelfde Workout of the day (WOD), die elke dag anders is en dus nooit saai. Er wordt hierbij gelet op (ronde)tijden die worden bijgehouden op het whiteboard en op internet, evenals foto’s en filmpjes van de training om elkaar te inspireren en motiveren.

It’s a community
CrossFitters over de hele wereld verenigen zich, zoeken elkaar op en vormen een waar team. In Nederland vinden de CrossFitters elkaar onder andere op Facebook waar tijden, filmpjes en foto’s van de WOD met elkaar worden gedeeld. Op de website en op Facebook zijn veel verschillende oefeningen te vinden en is er elke dag een nieuwe Workout of the Day. CrossFit wordt gegeven in de trainingsruimte in Nieuw Vennep, op locatie zoals in het bos of op het strand maar kan ook thuis beoefend worden. Hierbij voorziet CrossFit iedereen dagelijks van een Workout of the Day en bepaal jezelf wat voor jou maximaal haalbaar is. Als die grens is bepaald voor jezelf, doe je er nog een schep bovenop! No limits…

3-2-1-GO!
Om kennis te maken met CrossFit Amsterdam, is er een gratis introductieles om te ervaren wat het is. Vervolgens start de ‘Elements Class’ waarbij in drie lessen de 9 essentiële basisbewegingen van CrossFit worden aangeleerd. Na het succesvol afronden hiervan, kan aan de WOD’s worden deelgenomen en kunnen CrossFitters ongelimiteerd lessen volgen (EUR 59,- per maand). Red je het niet om ‘unlimited’ te komen trainen, dan is het onderhoudsprogramma een goed alternatief (EUR 45,- per maand). Hierbij wordt 2x per week getraind. Het is ook mogelijk een 10-rittenkaart te kopen (EUR 125,-) of losse lessen (EUR 15,- per les).

14 gedachten over “CrossFit is het nieuwe sporten”

 1. goeden avond

  mooi artikel alleen een beetje jammer dat bij de Crossfit centra´s Crossfit Noord in Drachten en Groningen er niet tussen staan
  terwijl daar ook Crossfit wordt gegeven

  Beantwoorden
 2. Zelf volg ik crossfit lessen bij CrossFit Flevo in Almere, ik merk duidelijk dat ik qua kracht enorm vooruit ga!

  Vera: Crossfit wordt steeds groter dus de kans dat het binnenkort in Gelderland komt en in meerdere plaatsen is vrij groot!

  Beantwoorden
 3. Je zou toch denken dat het al in alle grote steden te vinden is maar ik ken er geen één in Rotterdam vinden. Ligt dit aan mij en kennen jullie misschien toch een plek in Rotterdam waar je dit kan doen?

  Beantwoorden
 4. In Maasland worden er lessen gegeven. Het niveau is hoog, er word serieus aan wedstrijden meegedaan en de coaches zijn zeer bedreven in de oly lifts etc..

  Is redelijk in de buurt van Rotterdam

  welfitcoach.nl

  Beantwoorden
 5. Hi there, sorry to write in english..
  Im from UK and moving to Maastricht this week, ive been doing crossfit on and off for about 2 years now and would like to continue it in Maastricht. Im struggling to find anywhere however. .is there somewhere in maastricht you can recommend? As yours is too far away obviously.

  Thanks

  Nick

  Beantwoorden
 6. Cross Fit 0174 – De BOX voor het Westland gaat in januari open. Op Facebook staat al informatie – kan niet wachten – TE GEK! Locatie – Vlotlaan (Monster).

  Beantwoorden

Plaats een reactie