Cranberry’s kunnen gebruik antibiotica beperken

Een internationaal team van wetenschappers presenteerde nieuw bewijs over hoe cranberry’s een doorslaggevend instrument kunnen vormen om de resistentie tegen antibiotica en oxidatieve stress te verminderen.

Urineweginfecties
Op het ‘International Conference on Polyphenols and Health’ (ICPH) onthulden de wetenschappers de steeds sterker wordende aanwijzingen dat cranberry’s terugkerende urineweginfecties (UWI), de op één na meest voorkomende vorm van infecties, kunnen helpen afremmen [1]. Een lager aantal infecties zou een geringer gebruik van antibiotica en minder risico op het ontwikkelen van resistentie tegen antibiotica betekenen.

Andere belangrijke onderwerpen die naar voren kwamen waren: hoe de unieke combinatie van polyfenol-antioxidanten (uit cranberry’s) kan helpen bij het behoud van een gezond hart, een goede cognitieve gezondheid en bescherming kan bieden tegen oxidatieve stress ter bevordering van het algehele welzijn.

“We hebben lang geloofd in de gezondheidsvoordelen die cranberry’s voor de urinewegen hebben”, aldus Kalpana Gupta, MD, MPH, hoofd Infectieziekten bij Boston Healthcare System en professor in de geneeskunde aan de Boston University School of Medicine, “maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt hoe omvangrijk deze voordelen precies zijn”.

Cranberrysap

Afremmen antibioticaresistentie en bevorderen algehele gezondheid
Ongeveer 40 procent van de vrouwen en 12 procent van de mannen ervaren ten minste één symptomatische urineweginfectie tijdens hun leven [2]. Dit toont direct aan waarom een van de meest urgente problemen voor de volksgezondheid de resistentie tegen antibiotica is, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Alleen al in Europa worden naar schatting 400.000 mensen per jaar besmet met een resistente bacteriestam [3]. En in de Verenigde Staten worden ten minste 2 miljoen mensen geïnfecteerd met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica [4]. Soms kunnen deze schijnbaar eenvoudige infecties leiden tot complicaties, die te voorkomen waren geweest.

Dr. Gupta benadrukt dat door de stijgende resistentie tegen meerdere klassen geneesmiddelen orale opties tegen urineweginfecties vaak beperkt en soms zelfs onbestaand zijn. Uit de resultaten van klinische studies kan worden opgemaakt dat met cranberry’s de incidentie van symptomatische urineweginfecties kan verminderen.

Christina Khoo, PhD, directeur Research Sciences bij Ocean Spray, gaat verder in op deze kwestie en deelt met ons hoe unieke cranberry-elementen de cranberry tot een krachtige en, belangrijker nog, voedingsgerichte benadering maken die voordelen kan opleveren voor het hele lichaam. Stel eens voor dat we terugkerende aandoeningen, zoals urineweginfecties, onder controle kunnen krijgen met cranberry’s in plaats van met een antibioticum; dat kan zomaar mogelijk zijn.

Cranberry

Oxidatieve stress remmen
In de lijst met gezonde eigenschappen van de cranberry staat het vermogen om de cardiovasculaire en cognitieve gezondheid te ondersteunen. Peter Howe, PhD, professor aan de University of Newcastle in Australië, presenteerde zijn onderzoek en legde uit hoe polyfenolen (zoals de polyfenolen in cranberry’s), helpen voorkomen dat bacteriën zich hechten aan cellen en aan elkaar zijn gekoppeld voor een betere doorbloeding. Dit zou kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele cardiovasculaire gezondheid evenals de cognitieve functie.

Luis Goya, PhD, wetenschappelijk onderzoeker op de afdeling Metabolisme en Voeding aan het Institute of Food Science, Technology and Nutrition (ICTAN-CSIC) in Madrid, voegde aan de presentatie van Dr. Howe nog toe hoe die belangrijke cranberrycomponenten bescherming kunnen bieden tegen oxidatieve stress en het lichaam kunnen helpen bij het bestrijden van de schadelijke effecten van stress.

“Op basis van de opkomende wetenschap kunnen cranberry’s een belangrijke voedingsaanwinst zijn voor de aanpak van mondiale gezondheidsproblemen, vooral omdat steeds meer mensen holistische benaderingen zoeken voor genezing”, aldus Dr. Howe. “Ik ben blij dat ik deel uitmaak van dit internationale team van deskundigen en de nieuwste wetenschappelijke bevindingen mag presenteren en de mogelijkheden verder kan onderzoeken.”

Cranberry

Een vruchtbare toekomst
Cranberry’s spelen een belangrijke rol in het helpen van mensen om de aanbevolen hoeveelheid fruit tot zich te nemen. De wetenschappelijke bevindingen die werden gepresenteerd tijdens het ICPH-congres onderstrepen verder dat cranberry’s krachtig zijn en gezondheidsvoordelen kunnen opleveren voor het hele lichaam.

Dit nieuwe onderzoek bouwt ook voort op andere recente bevindingen waarin werd aangetoond dat het drinken van een cranberrysapcocktail kan helpen bij het beheren van de risico’s in verband met hart- en vaatziekten, diabetes en beroerte [5][6]. De toekomst is vruchtbaar voor cranberry’s en, nog belangrijker, voor degenen die kunnen profiteren van de voedingselementen in cranberry’s.

Voetnoten
[1] Urinary Tract Infection In Adults
[2] What is a Urinary Tract Infection?
[3] WHO Europe: Data on antimicrobial resistance
[4] CDC: Antibiotic / Antimicrobial Resistance
[5] Cranberry juice consumption lowers markers of cardiometabolic risk
[6] The Benefits Of Cranberry Juice

Plaats een reactie