Cranberrycapsules helpen tegen blaasontstekingen

Cranberrycapsules verminderen het aantal urineweginfectie bij kwetsbare ouderen in het verpleeghuis.

cranberry

Dat blijkt uit een studie die het LUMC op 17 januari 2014 publiceerde in de Journal of the American Geriatrics Society. Dit onderzoek is gefinancierd met een subsidie van het programma DoelmatigheidsOnderzoek van ZonMw.

Ruim 900 deelnemende ouderen werden in twee groepen verdeeld: de een kreeg een jaar lang dagelijks twee capsules met een cranberryconcentraat uit de hele cranberrybes, de ander een placebo. De cranberrycapsules bleken het aantal urineweginfecties met een kwart te verminderen bij de meest kwetsbare ouderen in een verpleeghuis. Deze groep had minimaal één urineweginfectie in het jaar ervoor, was diabetespatiënt of had een urinekatheter. De capsules en de placebo’s voor het onderzoek werden geleverd door Springfield Nutraceuticals BV.

Hechting van bacteriën
De werking berust op zogeheten PAC-deeltjes in de bessen, die hechting van bacteriën aan de blaaswand zouden voorkomen. De onderzoekers kozen voor capsules, omdat cranberrysap een bittere smaak heeft en maagklachten kan geven. “Het lukt oudere patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas – de benodigde hoeveelheid – te drinken”. “Cranberrycapsules zijn daarom geschikter”, aldus Monique Caljouw, senioronderzoeker op de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG).

Niet kosteneffectief
LUMC-onderzoekers analyseerden ook de kosteneffectiviteit van de capsules. Hieruit bleek dat de capsules meer kosten dan ze besparen op de kosten van behandeling van urineweginfecties. Dat neemt niet weg dat de onderzoekers het een effectieve methode blijven vinden om urineweginfecties te voorkomen. Caljouw: “Andere preventiemethoden zijn minder geschikt. Het toedienen van een lage dosis antibiotica ter preventie van urineweginfecties levert bijvoorbeeld resistentiegevaar op”.

Artikelen
De resultaten zijn gepubliceerd in twee artikelen in de Journal of the American Geriatrics Society. Een artikel gaat over de effectiviteit van cranberrycapsules, het andere over de kosteneffectiviteit.

Plaats een reactie