De plannen van het kabinet om het persoonsgebonden budget (PGB) nagenoeg af te schaffen zijn onhoudbaar geworden en moeten definitief van tafel. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap naar aanleiding van een bericht in het Algemeneen Dagblad over de door haar partij geïnitieerde doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB). Uit het onderzoek blijkt dat het kabinet met de plannen helemaal niets bezuinigt, in plaats van de geplande bezuiniging van 900 miljoen. GroenLinks wil komende week nog een debat hierover met de minister-president.
Sap: “Het CPB rekent uit dat de plannen van het kabinet geen bezuiniging opleveren. Dus kunnen ze wat mij betreft de prullenbak in. Want nu verliezen mensen de regie over hun zorg en krijgt Nederland daar niks voor terug.”
Het CPB heeft doorgerekend wat de gevolgen zijn van het kabinetsvoornemen om 90 procent van de PGB’s af te schaffen. Om de klap van de bezuiniging op te vangen, beloofde staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat iedereen dezelfde zorg houdt als het PGB afgeschaft wordt. Het CPB rekent voor dat die afspraak ertoe leidt dat de bezuiniging dan uitkomt op 0. De kabinetsplannen kunnen maximaal 600 miljoen opleveren, maar dat kan alleen wanneer mensen minder zorg krijgen.
Het onderzoek bevestigt wat GroenLinks-zorgwoordvoerder Linda Voortman al vreesde: “Je kunt niet duurdere zorg voor minder geld aanbieden. Dat bewijst het CPB nu ook. Door het PGB kunnen mensen blijven werken en kinderen blijven thuiswonen. Mensen houden zelf de regie over hun leven. Er moet nu toch een coalitiepartij zijn die zegt: ‘sorry, we hebben ons vergist.’”
De PGB-plannen hebben bovendien een negatief effect op de werkgelegenheid. 20.000 mensen verliezen hun werk, terwijl het kabinet juist 12.000 extra verpleegkundigen moet zien te vinden. Verder wordt de druk op onbetaalde mantelzorgers nog groter.