Cosmic Sensation wint Academische Jaarprijs 2009

In Museum Boerhaave in Leiden heeft Team De Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen woensdagavond de Academische Jaarprijs 08/09 in ontvangst genomen. Minister Ronald Plasterk (OCW) reikte de prijs van 100.000 euro aan teamcaptain Sijbrand de Jong uit. Aan de vierde editie van de Academische Jaarprijs namen acht finaleteams deel. De prijs is bestemd voor het team met het beste team om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. In mei van dit jaar koos een deskundige jury acht finalisten. De (twee) teams van Erasmus MC uit Rotterdam, Academisch Medisch Centrum uit Amsterdam, Meertens Instituut uit Amsterdam en de universiteiten van Amsterdam, Delft, Nijmegen en Utrecht presenteerden hun plannen de voorbije maanden in uitzendingen van VPRO Noorderlicht en in NRC Handelsblad en nrc.next.

Op de finaledag verzorgden de acht finalisten overdag presentaties voor juryleden Piet Borst, Adriana Esmeijer, Leo Halvers, Rob van Hattum en voorzitter Rick van der Ploeg. Voor de Grand Finale selecteerde de jury de teams De Jong en Van Hinsbergen (TU Delft met Fileradar.nl). Zij lichtten hun plannen nogmaals toe, ditmaal ten overstaan van publiek, en beantwoordden vragen onder leiding van presentator Ionica Smeets – Mathematisch Instituut van de Universiteit Leiden en bekend van de Wiskundemeisjes.

Uiteindelijk kreeg Cosmic Sensation uit handen van minister Plasterk de Academische Jaarprijs 08/09. Teamcaptain Sijbrand de Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen reageerde verheugd op de uitverkiezing. “Je hoopt natuurlijk altijd dat je wint, maar de competitie was erg sterk. Gelukkig zijn wij beloond voor alle moeite die wij in dit project hebben gestoken. Met Cosmic Sensation willen wij enerzijds onze fascinatie over het heelal en het ontstaan daarvan, overbrengen. Daarnaast willen we de bezoekers aantonen dat er kosmische deeltjes zijn. Muziek en licht tijdens het feest worden door middel van kosmische straling aangestuurd. Terwijl de mensen door koptelefoons luisteren naar de muziek, zijn de deeltjes op enorme schermen waar te nemen.”

Het is de bedoeling dat Cosmic Sensation volgend jaar juni tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen plaatsvindt. “We zijn nog met de organisatie aan het bespreken welke locatie het meest geschikt is. Dat wij de Academische Jaarprijs hebben gewonnen, verschaft ons natuurlijk een goede onderhandelingspositie”, besluit De Jong lachend.

Plaats een reactie