COPD vergroot kans op overlijden aan kanker aanzienlijk

Patiënten met chronische luchtwegaandoeningen (COPD) blijken een anderhalf maal zo grote kans te hebben om te overlijden aan kanker. Deze kans wordt groter naarmate de ernst van de ziekte toeneemt. Wanneer deze patiënten cholesterolverlagers gebruiken neemt de kans op overlijden als gevolg van kanker weer sterk af. Dit concludeert Yvette van Gestel, onderzoeker bij de afdelingen Anesthesiologie en Heelkunde van het Erasmus MC, in haar onderzoek waarop zij morgen promoveert.

Het was al langer bekend dat er een relatie bestaat tussen chronische luchtwegaandoeningen (COPD) en het ontstaan van longkanker. Nieuw in het onderzoek van Van Gestel is de relatie tussen COPD en andere vormen van kanker dan longkanker. Bovendien deed zij voor het eerst onderzoek naar het risico van COPD-patiënten op overlijden als gevolg van andere vormen van kanker dan longkanker. Van Gestel: “Patiënten met COPD blijken een ruim anderhalf maal grotere kans te hebben om te overlijden aan enige vorm van kanker dan patiënten zonder COPD. Patiënten met een ernstige vorm van COPD hebben een tweemaal zo grote kans om te overlijden aan enige vorm van kanker. Bij deze ernstige COPD-patiënten blijkt de kans op overlijden aan longkanker zelfs 3,4 maal zo groot te zijn.”

Wat opviel in het onderzoek van Van Gestel was dat patiënten met de meest ernstige vorm van COPD over het algemeen overlijden aan longkanker, terwijl patiënten met minder ernstige vormen van COPD zowel aan longkanker als aan andere vormen van kanker overlijden. Bij patiënten met een milde vorm van COPD wordt niet een verhoogd risico gevonden op het overlijden aan kanker.

Daarnaast onderzocht Van Gestel wat het effect is van het gebruik van cholesterolverlagers door COPD-patiënten op het risico om te overlijden aan kanker. Zij vond dat het gebruik daarvan zeer effectief kan zijn in het terugdringen van kankersterfte bij deze patiënten. Zo neemt het risico om te overlijden aan longkanker af met 25%. Het risico om aan andere vormen van kanker dan longkanker te overlijden neemt zelfs met 50% af. Deze afname in het risico op overlijden zou volgens Van Gestel verklaard kunnen worden door de onstekingsremmende eigenschappen van cholesterolverlagers. COPD is een ontstekingsziekte van de longen is die zich uitbreidt naar de rest van het lichaam. Kennelijk hebben de ontstekingsremmende eigenschappen van cholesterolverlagers een gunstig effect op deze ontstekingsreactie, wat zorgt voor een betere overleving bij COPD-patiënten die deze middelen gebruiken.

Plaats een reactie