COPD-patiënten hebben te veel buikvet

Onderzoek door het Maastrichtse onderzoeksinstituut NUTRIM heeft aangetoond dat patiënten met chronisch obstructieve longziekten (COPD) te veel buikvet hebben, zelfs patiënten die geen (zwaar) overgewicht hebben. Dit onderzoek werd op 18 juli 2012 online gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Het is alom bekend dat een verhoogde vetmassa, en dan vooral vetmassa in de buik, het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Vetcellen slaan niet alleen energie op, maar scheiden ook ontstekingsstoffen uit in het bloed. Een chronisch verhoogde ontstekingsactiviteit in het bloed komt vaak voor bij COPD, maar tot nu toe was de oorzaak onbekend.

Nederland telt ongeveer 350.000 patiënten met COPD, en met name het aantal patiënten met milde COPD toont een verontrustende stijging. COPD komt vooral voor bij ouderen; roken is de belangrijkste oorzaak. Patiënten met COPD hebben een verhoogd sterfterisico, waarbij het merendeel van de patiënten met milde COPD niet overlijdt door de longaandoening zelf, maar door hart- en vaatziekten.

Zorgprogramma’s
Onder de vlag van Top Institute Pharma hebben Maastrichtse NUTRIM-onderzoekers in samenwerking met het Amerikaanse National Institute on Aging ontdekkingen gedaan die bijdragen aan de ontwikkeling van zorgprogramma’s, gericht op het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten bij COPD-patiënten. In het Amerikaanse bevolkingsonderzoek onder ouderen, genaamd Health, Aging and Body Composition Study, werden patiënten met milde COPD vergeleken met personen zonder COPD met een vergelijkbaar rookpatroon. De groepen hadden hetzelfde lichaamsgewicht en lichaamsvetpercentage. Echter, op een scan was te zien dat de patiënten met COPD te veel vetweefsel in hun buik hadden. Tevens hadden de patiënten met COPD een hogere ontstekingsactiviteit in het bloed.

Ongezonde leefstijl
Mensen met COPD blijken veelal een ongezonde leefstijl te hebben. Ze zijn lichamelijk minder actief en hebben tevens een ongezond voedingspatroon (veel vetten en weinig groente en fruit). De onderzoekers raden mensen met COPD aan om niet alleen te stoppen met roken en in beweging te blijven, maar ook een gezond voedingspatroon na te streven.

Titel en link
De volledige titel van de publicatie: Van den Borst B, Gosker HR, Koster A, Yu B, Kritchevsky SB, Liu Y, Meibohm B, Rice TB, Shlipak M, Yende S, Harris TB, Schols AM. The influence of abdominal visceral fat on inflammatory pathways and mortality risk in obstructive lung disease. Am J Clin Nutr. Online gepubliceerd op 18 juli 2012, doi: ajcn.040774.

http://www.ajcn.org/content/early/2012/07/18/ajcn.112.040774.abstract

Plaats een reactie