Controleer uw gerookte zalm op salmonella

Consumenten die gerookte zalm in hun koelkast en vriezer hebben liggen, wordt geadviseerd na te gaan of deze veilig is voor consumptie. Uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er een partij op de markt is die besmet is met de salmonellabacterie.

Het gaat om gerookte zalm die ondermeer verkocht is door de Albert Heijn, de Aldi en de supermarkten die opereren onder de inkooporganisatie SuperUnie. De risicovolle gerookte zalmproducten zijn te herkennen aan een ovaal beeldmerk op de verpakking (zie afbeelding).

Als deze de aanduiding EL-41A82EC of NL-6115EG heeft, wordt consumenten geadviseerd deze gerookte zalm niet te eten.

Alle producten zijn afkomstig van visfabrikant Foppen, die op aanwijzing van de NVWA vrijdag 28 september is gestart met een zogenoemde recall om alle producten uit de schappen te halen. Omdat de fabrikant levert aan grote supermarkten, betekent dit dat het merendeel van de gerookte zalm uit de Nederlandse koelschappen is gehaald.

De visfabrikant is gewezen op haar verantwoordelijkheid afnemers te informeren en alles in het werk te stellen de gerookte zalm uit de handel en winkel te (laten) halen.

De fabrikant heeft ook gerookte zalmproducten geleverd aan groothandelsbedrijven en aan viswinkels. Deze zijn inmiddels ook geïnformeerd over de noodzaak om de gerookte zalm uit de handel te halen.

Gevaren salmonella
Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere personen ernstige gevolgen hebben. Met name uitdroging kan gevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel moet de huisarts worden geraadpleegd.

Meer informatie
Dossier salmonella
LCI Richtlijn website RIVM

2 gedachten over “Controleer uw gerookte zalm op salmonella”

Plaats een reactie