Consumptie van zout moet omlaag

Eén op de zeven gevallen van maagkanker is te voorkomen als we niet meer dan zes gram zout (een theelepel) per dag consumeren. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat 85% van de Nederlandse bevolking meer dan deze maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout binnenkrijgt.

Oorzaak van maagkanker
Het onderzoek van het internationale World Cancer Research Fund netwerk heeft duidelijk vastgesteld dat zout het risico op maagkanker verhoogt. Dat komt waarschijnlijk doordat zout de maagwand beschadigt en zo tot kanker kan leiden.

Maagkanker is een ziekte die zich vaak pas laat openbaart, omdat maagkanker in het begin weinig klachten geeft. Als maagkanker eenmaal in een vergevorderd stadium is, is een curatieve aanpak niet meer mogelijk. De overlevingskansen na vijf jaar zijn dan maar 20%. Wanneer een curatieve behandeling wel mogelijk is, blijkt dat ongeveer 50% van de patiënten na vijf jaar nog in leven is.

In Nederland werden in 2010 ruim 1.440 nieuwe gevallen van maagkanker gediagnosticeerd. Wetenschappers hebben ontdekt dat we ongeveer 14% van de gevallen van maagkanker kunnen voorkomen als we niet meer dan zes gram zout per dag nuttigen. Dit betekent per jaar ruim tweehonderd gevallen van maagkanker minder.

Bronnen van zout
Het onderzoek van het RIVM laat zien dat volwassen mannen gemiddeld 9,9 gram zout per dag binnenkrijgen en vrouwen zo’n 7,5 gram per dag. Bijna tachtig procent van de totale hoeveelheid zout die men dagelijks binnenkrijgt, komt uit kant-en-klare voedingsmiddelen. Denk aan brood, vleesproducten, kaas en kant-en-klaar maaltijden. Het overige zout, ongeveer twintig procent, voegen we toe tijdens het bereiden van maaltijden en aan tafel.

Het meeste zout krijgen we binnen tijdens de warme maaltijd (36 procent), gevolgd door de lunch (31 procent). De belangrijkste zoutbronnen tijdens de warme maaltijd zijn voorbewerkte vleesproducten en sauzen. Bij het ontbijt en de lunch zit het zout voornamelijk in brood en kaas. Tussen de maaltijden door zijn koekjes en gebak grote zoutbronnen.

Minder zout in producten
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt het belangrijk dat levensmiddelenproducenten het zoutgehalte van producten verder verlagen. Ook is het belangrijk dat consumenten makkelijk kunnen zien hoeveel zout een product bevat, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken. Producenten zijn inmiddels verplicht het zoutgehalte op het etiket te vermelden. Zoutrijke producten bevatten meer dan 1,5 gram zout (0,6 gram natrium) per honderd gram.

Plaats een reactie