Consument bezuinigt op kapper en schoonheidsbehandeling

In de eerste helft van 2013 is de omzet van de kappers en schoonheidsverzorging 3,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

hairwashFotocredits: DFSHAW (cc)

Dit komt doordat er minder gebruik wordt gemaakt van de diensten van kappers en schoonheidssalons.

Veel minder bezoeken aan kapper of schoonheidssalon
Het aantal bezoeken aan kappers en schoonheidssalons is in de eerste zes maanden van dit jaar met 5,2 procent afgenomen. Het aantal behandelingen in de kappers- en schoonheidsverzorgingbranche krimpt al 2,5 jaar onafgebroken, maar nog niet eerder was de daling zo groot als in het eerste halfjaar van 2013. Consumenten gaan minder vaak naar de kapper en naar een schoonheidsspecialist, en kiezen voor minder uitgebreide behandelingen. Ook besteden zij er minder geld aan haar- en verzorgingsproducten.

Krimp kappers beperkt
Kappers doen het in het eerste halfjaar van dit jaar minder slecht dan de branche als geheel. De omzet van de kappers daalt weliswaar, maar de krimp blijft beperkt tot 1,9 procent. De prijzen stijgen met 1,5 procent, het volume daalt met 3,4 procent.

Na een slecht jaar in 2009 leefde de kappers- en schoonheidsverzorgingbranche in de loop van 2010 even op. Vanaf het tweede kwartaal van 2011 gaat het echter onophoudelijk achteruit en zijn zowel de omzet- als de volumeontwikkelingen negatief. De prijzen in de branche stijgen voortdurend, maar blijven wel achter bij de inflatie.

Steeds meer kappers en schoonheidssalons
Het aantal kappers en schoonheidssalons neemt al jaren toe. In 2013 is het aantal bedrijven met 4 procent gestegen ten opzichte van 2012. Ondanks dat de totale omzet en volumeontwikkeling in beide branches negatief is, weerhoudt dit ondernemers niet om een bedrijf te starten. Sinds 2008 is vooral het aantal schoonheidssalons fors toegenomen, namelijk met 44 procent tot 24,5 duizend. Ruim 95 procent hiervan is een eenmanszaak.

Auteur: Elena van Kampen

 

Plaats een reactie