Congres: Voeding & Psyche, 25 jaar ME/CVS

Het tijdschrift ORTHO (Orthomoleculair Magazine) organiseert op zaterdag 3O oktober in het UMC Utrecht het 5e Congres ‘Voeding & Psyche’. Centraal staat dit jaar het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) vormt al jaren een mysterie, zowel wat betreft de diagnose als de therapie. Dat geldt eveneens voor andere zogeheten multisysteemziekten, variërend van fibromyalgie, postraumatisch stres-syndroom, Golfoorlogsyndroom en mogelijk autisme.

Er is voor dit onderwerp gekozen vanwege de stormachtige ontwikkelingen die zich voordoen sinds de publicatie over een mogelijke relatie met het retrovirus XMRV (Science oktober 2009; 326:585-9). Deze bevinding werpt een geheel nieuw licht op het ontstaan en de therapie van ME/CVS en mogelijk de andere multisysteemziekten.

Multisysteemziekten worden gekenmerkt door algemene ontsteking, oxidatieve stress en mogelijk virusinfecties. Op het congres komen artsen aan het woord die in hun praktijk al vele jaren ervaring hebben met de behandeling van deze groep patiënten.

Hoe stellen zij de diagnose en hoe gaan zij therapeutisch aan het werk? Centraal staat ondersteuning van het immuunsysteem en behandeling van de oxidatieve stress met voeding en voedingssupplementen, al of niet gecombineerd met antivirale medicijnen. Ook de plaats van cognitieve gedragstherapie bij ME/CVS wordt besproken in het licht van deze nieuwe bevindingen.

Wat betekent de ontdekking van het retrovirus XMRV voor de algemene volksgezondheid? Dr. Judy Mikovits, ontdekker van XMRV, stelt: ‘Iedere ME/CVS-patiënt heeft het XMRV-virus, maar lang niet alle mensen met het XMRV zijn ME/CVS-patiënt.’

Dit impliceert verstrekkende gevolgen, met mogelijk betekenis voor ieder mens. Zeker wanneer men bedenkt dat bloedbanken in diverse landen hebben besloten om patiënten die aan ME/CVS lijden of hebben geleden, uit te sluiten van bloeddonatie.

Speciale gast op het congres is prof. dr. Kenny De Meirleir uit Brussel. Hij zal vooral spreken over zijn benadering en therapie van de multisysteemziekten in relatie tot de nieuwe inzichten rond XMRV. Dagvoorzitter is apotheker dr. Gert E. Schuitemaker, hoofdredacteur van ORTHO. Hij maakt zich al twintig jaar sterk voor meer onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedrag. Voor meer informatie: www.voedingenpsyche.nl (office@orthoeurope.com; tel. 0315-695211).

Plaats een reactie