Computerprogramma maakt genetisch onderzoek nauwkeuriger

Voor veel genetisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van de techniek RNA interferentie (RNAi). Hiermee kunnen specifieke genen worden uitgeschakeld. RNAi wordt helaas ook geplaagd door zogenaamde ‘off-targets’, waarbij per ongeluk de verkeerde genen worden uitgeschakeld. Erwin Seinen ontwikkelde software die helpt om deze problemen te ondervangen.

Seinen ontdekte dat het aantal potentiële off-targets voor RNAi-moleculen soms verrassend hoog is, wat kan leiden tot foute interpretaties van onderzoeksgegevens. Bestaande methodes om off-targets te voorkomen hebben ernstige tekortkomingen, zo toont Seinen verder aan.

Hij ontwikkelde een nieuw computerprogramma, RNAi-Select genaamd, dat het aantal off-targets reduceert door met grote precisie genomische sequenties te analyseren en met die informatie unieke RNAi-moleculen te ontwerpen. Het programma kan ook helpen bij het identificeren van endogene miRNAs die geassocieerd zijn met ziektes, zo laat Seinen zien. Hij illustreert beide mogelijkheden aan de hand van, respectievelijk, onderzoek naar de ziekten PKAN en Hodgkin’s lymphoma.

Erwin Seinen (Leeuwarden, 1978) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd medegefinancierd door NWO. Seinen heeft zich inmiddels als zelfstandig biotech-ondernemer gevestigd in Groningen.

Promotiegegevens
Promotie: dhr. E. Seinen
Proefschrift: Small regulatory RNAs: identification, classification and utilization
Promotor(s): prof.dr. O.C.M. Sibon, prof.dr. R.C. Jansen
Faculteit: Medische Wetenschappen
Datum: 11 april 2011, 16.15 uur
Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Plaats een reactie