Complementaire behandelingen houden gezondheidszorg betaalbaar

Samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg is onontbeerlijk voor het voortbestaan van de Nederlandse gezondheidszorg. Het gaat om complementaire behandelingen die bewezen effectief, veilig, betrouwbaar en goedkoop zijn. Zij dragen eraan bij onze gezondheidszorg betaalbaar te houden. Terwijl dit inzicht in Nederland langzaam begint door te dringen, worden complementaire behandelingen in het buitenland al jaren toegepast, ook in vooraanstaande ziekenhuizen. In Nederland nemen artsen vaak een afwijzende houding aan ten opzichte van complementaire zorg, terwijl hun patiënten deze zorg juist omarmen. Buitenlandse artsen staan er veel minder negatief tegenover. Zo past een van de grootste oncologische klinieken ter wereld – het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York – onder andere acupunctuur, kruidengeneeskunde en body en mindtechnieken toe. Niet om patiënten te genezen, maar om de reguliere behandeling te ondersteunen. Dit blijkt niet alleen kosten te besparen, maar helpt ook aantoonbaar de conditie van de patiënt te verbeteren.

Congres
Deskundigen uit de Verenigde Staten en Engeland komen naar Nederland om hun ervaringen te delen met professionals in de zorg hier. Dit gebeurt tijdens het congres ‘Zorg voor de toekomst. Intergrative Medicine in de praktijk’ dat op zaterdag 3 oktober aanstaande zal plaatsvinden in congrescentrum Papendal in Arnhem.

Het bewijs voor de werking van complementaire behandelingen komt uitgebreid aan de orde tijdens het eerste deel van het congres. Zo geeft professor Edzard Ernst, hoogleraar Complementaire Geneeskunde aan de Universiteit van Exeter en fervent bestrijder van kwakzalverij, zijn mening over ‘Evidence based complementary medicine’.

Pleitbezorgster van Integrative Medicine in Nederland en kinderarts Ines von Rosenstiel, laat aan de hand van verschillende modellen zien hoe reguliere artsen kunnen samenwerken met complementaire artsen en therapeuten.

De voordelen die complementaire zorg biedt, zowel wat betreft gezondheid als op financieel gebied, worden aangetoond door dr. Barrie Cassileth, hoofd van de afdeling Integrative Medicine van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York.

De slotdiscussie zal gaan over de manier waarop complementaire zorg bijdraagt aan het betaalbaar houden van onze gezondheidszorg.

Plaats een reactie