Complementaire behandelingen helpen gezondheidszorg betaalbaar houden

Samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg is onontbeerlijk voor het voortbestaan van onze gezondheidszorg. Het gaat daarbij om complementaire behandelingen die bewezen effectief, betrouwbaar, veilig en goedkoop zijn. Zij dragen eraan bij onze gezondheidszorg betaalbaar te houden. Waar dit inzicht in Nederland langzaam begint door te dringen, worden complementaire behandelingen in het buitenland al jaren toegepast, ook in vooraanstaande ziekenhuizen.

In Nederland nemen artsen vaak een afwijzende houding aan ten opzichte van complementaire zorg. Terwijl hun patiënten deze zorg omarmen, doen zij deze soms zelfs af als kwakzalverij.

Buitenlandse artsen staan veel minder negatief tegenover complementaire behandelingen. Zo past een van de grootste oncologische klinieken ter wereld – het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York – onder andere acupunctuur, kruidengeneeskunde en mind-body technieken toe.

Het doel is nadrukkelijk niet patiënten te genezen, maar de reguliere behandeling te ondersteunen. Dit blijkt in de praktijk niet alleen kosten te besparen, maar helpt ook aantoonbaar de conditie van de patiënt te verbeteren.

CONFERENTIE ‘CARE FOR THE FUTURE 2010’
Op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni 2010 vindt in Amsterdam de conferentie ‘Care for the Future’ plaats met als thema: ‘Integrative Oncology: a new era in cancer care’.

Artsen en professoren uit ondermeer de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Duitsland en Italië komen naar Nederland om hun ervaringen te delen met professionals in de zorg. Zij zullen aantonen dat het toepassen van onderbouwde complementaire behandelingen wezenlijk bijdraagt aan het welzijn van patiënten.

Er is ook een ronde tafel conferentie waar oncologen, beleidsmakers en politici met elkaar in debat gaan over de wenselijkheid en toepasbaarheid van complementaire behandelingen. Het doel is te komen tot een Europese richtlijn voor integrative oncology in een klinische setting. De ronde tafel conferentie zal staan onder leiding van professor Peter Johnstone, een autoriteit op het gebied van oncologie en radiologie.

Op vrijdag kunnen de deelnemers kiezen uit een aantal workshops en op zaterdag is er een plenaire sessie die wordt afgesloten met een culturele bijdrage uit Nederland

Plaats een reactie