Communicatiestijl bepaalt succes leidinggevende

Leidinggevenden zijn succesvoller als ze precies en expressief communiceren. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Angelique Bakker.

Zij onderzocht de manier waarop leidinggevenden met hun medewerkers communiceren en hoe die dat ervaren. Bakker is vrijdag 14 september 2012 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Communicatiestijl leidinggevende beïnvloedt tevredenheid medewerkers
Leidinggeven is een proces van beïnvloeden waarbij communicatie een belangrijke rol speelt. Iemand die expressief communiceert, praat gemakkelijk en geeft richting aan een gesprek of discussie, is informeel en weet mensen met elkaar te laten lachen. Iemand die precies communiceert, vertelt beknopt en weldoordacht een gestructureerd verhaal dat echt ergens over gaat. “Medewerkers zijn naarmate hun leidinggevende preciezer en expressiever communiceert onder andere tevredener, vinden dat hun leidinggevenden beter presteren, ervaren hun relatie met hun leidinggevende als beter en vertrouwen hun leidinggevende meer,” legt Bakker uit.

Bakker: “Wanneer leidinggevenden preciezer en expressiever communiceren, zullen medewerkers hen ook aardiger vinden en meer als expert zien. Dat zijn twee belangrijke beïnvloedingsbronnen die waarschijnlijk verklaren waarom deze manieren van communiceren bijdragen aan meer succes voor een leidinggevende.”

Manier van communiceren belangrijk in selectie- en ontwikkeltrajecten
“In de praktijk krijgen mensen in veel gevallen een leidinggevende functie aangeboden als zij goed zijn in hun werk of omdat ze niet verder kunnen doorgroeien in hun huidige functie,” aldus Bakker. “Daarbij wordt nauwelijks gekeken hoe een potentiële leidinggevende communiceert. Door dit wel mee te laten wegen in de beslissing om een medewerker leiding te laten geven is de kans groter dat deze succesvol zal zijn in de organisatie. Het is daarom ook interessant voor selectie- en ontwikkeltrajecten voor leidinggevenden om te onderzoeken in welke mate expressiviteit en precisie in communicatie kunnen worden aangeleerd.”

Plaats een reactie