Chronische lymfatische leukemie (CLL) kenmerkt zich door een ophoping van kwaadaardige B-lymfocyten (witte bloedcellen) in bloed, lymfeklieren, milt en beenmerg. Het is niet te genezen omdat CLL-cellen resistent worden tegen behandeling. Margot Jak onderzocht twee typen anti-CD20-antilichamen. Antilichamen zijn stoffen die binden aan een receptoreiwit op het celoppervlak.
Ze keek met name naar de manier waarop binding van die antilichamen aan CLL-cellen leidt tot directe celdood (apoptose). Beide antilichamen weten de gangbare manieren te omzeilen waarop CLL-cellen zich resistent maken tegen apoptose. Helaas brengen CLL-cellen slechts lage hoeveelheden CD20 tot expressie, waardoor de cellen toch relatief ongevoelig zijn voor celdood door anti-CD20-antilichamen.
Daarnaast onderzocht Jak het effect van signalen uit het micromilieu (de omgeving van CLL-cellen) op de gevoeligheid voor verschillende anti-CD20-antilichamen.
Ze concludeert dat vooral de combinatie van chemotherapie met anti-CD20-antilichamen veel celdood geeft in CLL-cellen, zelfs als die cellen resistent zijn voor de chemotherapie alleen. Combinatietherapie tegen CLL lijkt dus veelbelovend.
Promotie
Promovendus: Mw. M. Jak
Proefschrift: Microenvironment and anti-CD20 based therapies in CLL
Faculteit: Geneeskunde
Promotor: dhr. prof. dr. R.A.W. van Lier , dhr. prof. dr. M.H.J. van Oers
Datum: Dinsdag 24 april 2012, 14:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam
Geachte heer/ mevrouw.
Zelf lijd ik aan CLL en ben volop bezig met chemo therapie.
Wanneer is de verwachting dat er een definitieve oplossing voor CLL op de markt komt, bijvoorbeeld dit anti CD20 antilichaam?
Met vriendelijke groet, Eric Stiphout