Comazuipen? Ouders, doe eens wat!

Comazuipen, volgens mij wordt dit het woord van het jaar 2012. Net als velen van u had ik er nog niet zo vaak over gehoord en gelezen als vandaag de dag. Als we in twittertaal zouden spreken dan is het zeker een trending topic!

Als we het er zo vaak over hebben, waarom doet iedereen het dan nog steeds? Het woord gezondheid komt in de discussies helaas niet voor. Sterker nog, we hebben het bijna altijd over comazuipen in combinatie met geld. Al die kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen kosten geld, wie gaat dat betalen?

Ik zou het liever hebben over hoe we ervoor zorgen dat die kinderen helemaal niet in het ziekenhuis terechtkomen. Wat gaan we er met zijn allen aan doen om dát te voorkomen? En als ik allen zeg, dan denk ik in eerste instantie aan de ouders.

Kinderen drinken vaak hun eerste glaasje alcohol in het ouderlijkhuis. Daar begint het dus al. Ouders moeten hun kinderen bewust maken van de risico’s die, vroegtijdig, overmatig alcoholmisbruik met zich mee brengt. En hoe makkelijk is het om daar zelf mee te beginnen, want goed voorbeeld doet goed volgen.

Ik zou willen zeggen: ouders doe eens wat!

Laurent de Vries
Laurent de Vries is directeur van GGD Nederland, de koepelorganisatie van de Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten in Nederland.

Plaats een reactie