Coeliakie: meest onbekende volksziekte van Nederland

In Nederland lijden naar schatting 160.000 mensen aan coeliakie (spreek uit: seuliakié), maar slechts 25.000 mensen weten het. Daarmee loopt Nederland ver achter op veel andere landen waar de bekendheid met de ziekte wel groot is. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Mensen met deze ziekte kunnen geen gluten verdragen. Het geeft klachten als buikpijn en diarree. De Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging willen deze onbekende ziekte aan het spijsverteringsstelsel bekend maken. Door coeliakie onder de aandacht te brengen en met de lancering van een digitale glutentest hopen de organisaties dat meer mensen gediagnostiseerd worden.

Coeliakie
Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. De dunne darm raakt beschadigd door het contact met de gluten. Op den duur kunnen voedingstoffen minder goed opgenomen worden en onstaan allerlei klachten in het lichaam, zoals aanhoudende diarree, verstopping, overgeven, opgezette buik, bloedarmoede, vermoeidheid of gewichtsverlies. De klachten zijn soms heel duidelijk, maar vaker algemeen en onduidelijk. In Nederland is de ziekte nog relatief onbekend. Naar schatting lopen er 135.000 mensen rond met coeliakie, zonder dat zij het zelf weten.

Verbetering in de diagnosestelling lost veel problemen op
Coeliakie is in Nederland een nog niet ontdekte volksziekte die bij patiënten veel leed en schade veroorzaakt. Doordat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt gediagnostiseerd leidt het tot fysieke schade, maar ook tot onnodig ziekteverzuim, achterstand tijdens studie en jarenlange gang langs vele artsen. Wanneer de ziekte wordt gediagnostiseerd kan de relatief eenvoudige behandeling, in de vorm van een glutenvrij dieet, worden gestart.

Digitale zelftest
Op 20 mei 2011, de dag voor wereldwijde coeliakiedag, lanceren de NCV en de MLDS een vier weken durende campagne met het presenteren van de digitale zelftest. Op www.deglutentest.nl kunnen mensen aan de hand van een korte digitale vragenlijst testen of hun klachten kunnen wijzen op coeliakie. Via de huisarts (bloedtest) en een specialist (darmonderzoek) kan de diagnose worden bevestigd.

Maak Vivian bekend!
Vivian is een coeliakiepatiënt met een missie. Vivian: “Ik wil heel graag bekend worden, zodat ik coeliakie bekend kan maken, want niemand weet echt wat het is! Coeliakie is vervelend, maar je kunt er prima mee leven.

Vivian van Huiden (20 jr.) heeft al 14 jaar coeliakie

Ik vind het heel belangrijk dat mensen weten of ze het hebben: het is een lange weg tot aan de diagnose, maar als die eenmaal is gesteld en je een glutenvrij dieet volgt, ben je vaak heel snel van je klachten af. Daarom zet ik mij gedurende de campagne in om coeliakie bekend te maken!”

Plaats een reactie