COC wil krachtiger emancipatiebeleid van minister Schippers

COC Nederland wil dat minister Schippers (VWS) een krachtiger emancipatiebeleid gaat voeren voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). COC-voorzitter Tanja Ineke deed de minister daartoe vrijdag 29 maart 2013 een reeks voorstellen, in een brief namens tien organisaties.

Met verwijzing naar de passage over LHBT-emancipatie in het regeerakkoord, roept het COC de minister ondermeer op om de problemen van transgenders in de gezondheidszorg aan te pakken. Zo zouden de wachtlijsten voor geslachtsveranderende operaties drastisch bekort moeten worden. Die bedragen nu vijftien tot achttien maanden. Ook zou de behandeling van zogenaamde ‘secundaire geslachtskenmerken’, zoals borstconstructie en gezichtsontharing, vergoed moeten worden.

Minister Schippers antwoordde nog niet op een brief van het COC met voorstellen tot verbetering van transgenderzorg uit november 2012.

Het COC wil dat de ouderenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg LHBT-vriendelijker worden. De belangenorganisatie vraagt minister Schippers daartoe bindende normen op te stellen. Het COC signaleert dat LHBT’s in ouderenzorginstellingen regelmatig te maken krijgen met pesterijen en onbegrip van medebewoners en personeel. Een deel van hen gaat noodgedwongen ‘terug de kast in.’

In de brief wordt verder o.m. voorgesteld om een eind te maken aan het verbod op bloeddonatie voor homomannen, om een LHBT-vriendelijker klimaat in de sport te bevorderen en om minderjarigen wettelijk te beschermen tegen zogenaamde ‘homogenezingstherapieën.’

De brief van het COC aan minister Schippers is mede verzonden namens Transgender Netwerk Nederland, de LesBische Alliantie – Stichting OndersteBoven, Landelijk Netwerk Biseksualiteit, LHBT-jongerenorganisatie Expreszo, Stichting Vrienden van de Gay Krant, kenniscentrum MOVISIE, LCC Plus Organisaties (de christelijke LHBT-beweging), Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) en Gay Union Through Sports (GUTS).

Plaats een reactie