CO2-uitstoot auto’s kan drastisch omlaag

Door de auto slimmer te gebruiken kan de CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark met enkele tientallen procenten omlaag. Nederland moet daarom veel meer inzetten op zuinig autogebruik. Het economisch bureau van ING publiceerde maandag 29 juli 2013 een rapport waaruit bleek dat de CO2-uitstoot per gereden kilometer van het Nederlandse wagenpark in de afgelopen twintig jaar nauwelijks is gedaald, hoewel nieuwe auto’s steeds zuiniger worden. Dat kan eenvoudig anders.

De hoogste versnelling
Een zuinige rijstijl alleen al bespaart gemiddeld tien procent brandstof. Zo’n rijstijl kenmerkt zich door enkele eenvoudige handelingen: schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling tijdens het rijden en rijd daarna met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling. De juiste bandenspanning bespaart circa drie procent brandstof en dus CO2-uitsoot. Milieu Centraal raadt aan om maandelijks de bandenspanning te controleren

Niet te hard rijden
Door hoge snelheden te vermijden bespaart een automobilist daarbovenop nog eens veel brandstof. Bij een snelheid van 100 kilometer per uur is de CO2-uitstoot twintig procent lager dan bij 120 kilometer per uur. De besparing ten opzichte van 140 kilometer per uur is zelf ruim veertig procent.

Zuinig gebruik van de airco
Een ingeschakelde airconditioning kan het brandstofverbruik verhogen met wel 30 procent. De uitstoot van koolstofmonoxide (CO), koolwaterstoffen en roetdeeltjes (fijnstof) kan door airco zelfs meer dan verdubbelen. Een automobilist bespaart dus veel brandstof door de airco alleen in te schakelen als het echt nodig is. De temperatuur in de auto daalt al snel door enkele minuten met open ramen te rijden voor de airco wordt ingeschakeld. Airco’s met climate control verhogen het brandstofverbruik minder dan gewone airco’s, doordat ze uitschakelen als de gewenste temperatuur is bereikt.

Vervang korte autoritten door de fiets
Ruim een op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Juist korte autoritten in de stad zorgen voor extra brandstofverbruik en uitstoot van vervuilende stoffen en CO2 doordat de motor nog koud is en er vaak wordt opgetrokken en afgeremd. Door deze ritten te vervangen door de fiets kan gemiddeld honderd euro per auto per jaar bespaard worden aan brandstofkosten en zo’n 185 kilo CO2. Zo kan de CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark met nog eens acht procent omlaag.

Plaats een reactie