CO2-bespaarmeter biedt inzicht in CO2-uitstoot medewerkers

De CO2-uitstoot van een gemiddelde medewerker wordt voor 77% veroorzaakt door het woon-werkverkeer. Vandaag lanceert Vodafone de online CO2-bespaarmeter, waarmee bedrijven kunnen inzien hoeveel CO2 zij kunnen besparen door gebruik te maken van plaats- en tijdsonafhankelijk werken, ook wel Het Nieuwe Werken genoemd.

Woon-werkverkeer grootste CO2-vervuiler van werkend Nederland

Besparing gemakkelijk te vergelijken
Door slimmer gebruik van woon-werkverkeer zoals thuis te werken of op een ander tijdstip te reizen, kan men veel CO2 besparen en bijdragen aan de vermindering van files. De meter loopt flink op wanneer 100 medewerkers een dag minder naar kantoor gaan. Een bedrijf kan hierdoor 42.238 Kg CO2 besparen. Dat staat gelijk aan 133 km file of 168.953 km afstand per vliegtuig. Ook vergelijkt de meter het gewicht met de hoeveelheid bomen die nodig zijn om de CO2-uitstoot te compenseren en het jaarlijks energieverbruik van het aantal huishoudens.

Klaske de Jonge, Directeur Corporate Affairs bij Vodafone: “Doordat we leven in een kennisintensieve economie zijn we minder afhankelijk van een vaste werkplek. Deze CO2-bespaarmeter laat in een paar simpele stappen zien wat de voordelen van mobiel werken zijn in sociaaleconomisch opzicht en ten aanzien van het milieu. Door mobiel werken kun je de CO2-emissie van je bedrijf drastisch verlagen. Ik hoop dat het bedrijven aanspoort om hierin actie te ondernemen.”

Over de methodiek
De CO2-bespaarmeter gebruikt als maatstaf het onderzoek eerder dit jaar van advies- en ingenieursbureau DHV in opdracht van Vodafone Nederland. Zij berekende dat mobiel werken zorgt voor een gemiddelde CO2-verlaging van 25% per medewerker. Het onderzoek van DHV is gebaseerd op de manier van werken bij Vodafone. Sinds 2 jaar werken 1.200 medewerkers van Vodafone mobiel, ook wel Het Nieuwe Werken genoemd. Zij hebben de mogelijkheid om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. De besparing per medewerker kan hierdoor oplopen tot 750 kilo CO2 per jaar.

De meter is te vinden via www.vodafone.nl/co2-bespaarmeter.

Plaats een reactie