CNV Vakmensen opent pestloket

0
672

“Pesten op het werk komt vaker voor dan je denkt. Met het Loket ongewenst gedrag willen we werknemers bijstaan, in de eerste instantie met een luisterend oor en advies. Maar in overleg kunnen we ook een bemiddelende rol spelen op de werkvloer of naar de rechter stappen.

CNV Vakmensen vindt dat iedereen met plezier zijn werk moet kunnen doen. Ga je elke dag met buikpijn naar het werk, dan moet er iets veranderen”, aldus Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen.

Uit eerder onderzoek van de vakbond in samenwerking met de universiteit Twente deed (2010) blijkt dat één op de drie werknemers wel eens gepest is of wordt. Jongejan: “De effecten hiervan zijn groot: stress, depressies, concentratieproblemen. Opvallend is dat mensen hier nog jaren last van kunnen hebben, ook als het pesten zelf is gestopt of zij van baan zijn veranderd. Maar sluit ook het economisch effect niet uit. Pesten leidt tot verzuim en kost de samenleving jaarlijks naar schatting 4 miljard euro per jaar.”

Het start vaak met zogenaamde ‘grapjes’, maar loopt al snel uit de hand. Voorzitter Jongejan kent de verhalen: “De stagiair die, nadat hij had verteld dat hij homoseksueel is, alleen nog met homo wordt aangesproken door zijn werkgever. Of de werknemer die promotie krijgt, waarop jaloerse collega’s hem buitensluiten. Hij wordt niet meer mee gevraagd voor de lunch, krijgt negatieve opmerkingen over zijn uiterlijk…Mensen worden zo beschadigd.”

CNV Vakmensen doet meer dan alleen een infolijn openen. Jongejan:”Vakbondsleden die merken dat er in hun bedrijf wordt gepest, vragen wij actie te ondernemen. Maak het bespreekbaar en kijk hoe je de situatie kunt ombuigen. Onze bestuurders kunnen aandringen op het opstellen van een pestprotocol, toegespitst op de situatie in een specifiek bedrijf.”

Het loket ongewenst gedrag is op werkdagen bereikbaar van 8 tot 18 uur, telefoonnummer 030 7511045. Mensen kunnen ook mailen: loket@cnvvakmensen.nl . De telefoontjes/mailtjes worden in vertrouwen behandeld.

Vorig artikelHelp hooikoortsplant Ambrosia bestrijden
Volgend artikelInteractieve wereldkaart toont voedselprijsstijgingen
Avatar
CNV Vakmensen is een vakbond. Een bond die opkomt voor mensen, mensen die een vak aan het leren zijn, mensen die werken, mensen die werk zoeken, mensen die zich willen ontwikkelen en mensen die genieten van hun pensioen. CNV Vakmensen maakt deel uit van de samenleving. De maatschappij is continu in beweging en wij stromen mee, maar verleggen daarbij ook zelf een steen. Zo geven wij nieuwe richtingen aan en grijpen nieuwe kansen. Ons uitgangspunt daarbij is dat iedereen mee doet: niemand wordt buitengesloten of staat ongewild langs de kant. Wij staan voor eerlijk delen, zodat niet de een zichzelf verrijkt, ten koste van een ander. Wij willen dat iedereen respectvol met elkaar om gaat, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, sekse of functie. Van directeur tot schoonmaker, iedereen maakt deel uit van een bedrijf en is dus belangrijk. We kijken ook verder dan onze landsgrenzen en steunen het werk van vakbonden in ontwikkelingslanden, die opkomen voor de emancipatie van werknemers.