Claims ‘vrij van’ op voedingsmiddelen vaak juist

De claim dat voedingsmiddelen vrij zijn van bepaalde toevoegingen (additieven) is vaak juist. Dat blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Van de in totaal 188 bemonsterde producten bleek in 13 gevallen de claim niet terecht.

Sommige producten claimen vrij te zijn van bepaalde additieven. Op de verpakking staan termen als ‘vrij van conserveringsmiddelen’, ‘vrij van kunstmatige kleurstoffen’ of ‘vrij van kunstmatige zoetstoffen’. Op basis van het etiket mag een consument dan ook verwachten dat een product vrij is van deze toevoegingen.

Resultaten
Van de 106 producten die volgens de verpakking vrij zouden zijn van conserveringsmiddelen, bleken er 2 toch sorbinezuren te bevatten. Het ging daarbij om mayonaise en een dessert.

Bij de producten met de claim ‘zonder kunstmatige kleurstoffen’ vond de nVWA in 8 van de 81 monsters toch kleurstoffen. Hierbij ging het om snoep. In alle gevallen ging het om lage gehaltes, die mogelijk ook veroorzaakt worden doordat de kleurstoffen al in de ingrediënten van het product aanwezig waren (carry over principe).

Afwezigheid van zoetstoffen is 42 keer onderzocht. In 3 gevallen trof men toch zoetstoffen aan in sojamelk.

Na deze bevindingen heeft de nVWA contact opgenomen met de betreffende producenten.

Additieven
Additieven worden als hulpstoffen aan voedingsmiddelen toegevoegd om bepaalde eigenschappen zoals uiterlijk, kwaliteit en veiligheid te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, zoetstoffen, conserveer-, glans- en antiklontermiddelen. Zowel natuurlijke als kunstmatig geproduceerde additieven worden pas toegelaten na een reeks onderzoeken waaruit blijkt dat de toepassing geen aanwijsbaar gezondheidsrisico oplevert. Na goedkeuring worden ze toegelaten en krijgen ze in de Europese Unie een E-nummer.

Plaats een reactie