Chronisch vermoeidheidssyndroom mogelijk infectieziekte

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek duidt er op dat het chronisch vermoeidheidssyndroom (ook wel ME genoemd) een mogelijke infectieziekte is, veroorzaakt door een retrovirus met de naam XMRV. Daarmee wordt steeds aannemelijker dat de ziekte een lichamelijke oorzaak heeft. Dat werd nog eens bevestigd door vooraanstaand professor Kenny de Meirleir, ME/CVS- expert met veel kennis van XMRV, tijdens het druk bezochte middagsymposium van de ME/CVS-Stichting Nederland op 10 november jl. in vergadercentrum Hoog Brabant in Utrecht.

Volgens De Meirleir zijn mensen met ME/CVS in te delen in drie groepen: patiënten in een voorstadium van ME/CVS, patiënten met een gematigde vorm van ME/CVS en patiënten met een ernstige vorm van ME/CVS. “Noorse wetenschappers voeren momenteel onderzoek uit waaruit blijkt dat alle patiënten met een ernstige vorm van ME/CVS besmet zijn met het XMRV-virus. De definitieve resultaten van dit onderzoek volgen op zeer korte termijn, maar we kunnen stellen dat mensen met een ernstige vorm van ME/CVS waarschijnlijk bijna zeker besmet zijn met het retrovirus”, aldus de professor.

‘Zes procent van wereldbevolking besmet met XMRV-virus’
Het blijft gissen naar het aantal mensen met XMRV. De Meirleir schat dat zes procent van de wereldbevolking besmet is met het retrovirus. De vergelijking met het Hiv-virus gaat volgens de professor niet op. “Hiv is een complex virus. XMRV is een simpel virus, te associëren met neurologische ziekten en kanker. XMRV is makkelijk overdraagbaar van mens tot mens, en is besmettelijker dan Hiv, maar verspreidt zich in het lichaam minder snel.”

Hoopvol
De aanwezigen in de zaal reageerden hoopvol op de bevindingen van De Meirleir: “Professor De Meirleir is het beste bewijs in Europa dat er bij ME/CVS lichamelijk iets aan de hand is.” Naast De Meirleir gaf gastspreker John Hobo, fysiotherapeut, acupuncturist en orthomoleculair behandelaar, een aansprekende presentatie over zijn opvattingen. Deze presentatie is terug te zien op de website van de ME/CVS-Stichting Nederland, organisator van het inspirerende symposium dat in het kader van de ‘Week Chronisch Zieken’ werd gehouden.

Naar schatting één procent van de wereldbevolking lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ziekte kenmerkt zich onder andere door een slopende vermoeidheid die vele jaren kan aanhouden. De ziekte is lastig te behandelen zolang de oorzaak onduidelijk blijft. De ME/CVS-Stichting Nederland is de patiëntenorganisatie voor mensen met ME/CVS.

Plaats een reactie