Cholesterolverlagers helpen chemotherapie niet bij beenmergkanker

Cholesterolverlagende middelen in combinatie met chemotherapie zijn niet effectief als behandeling van de ziekte van Kahler. Dat concludeert Ellen van der Spek in haar proefschrift. De ziekte van Kahler is een ongeneeslijke vorm van beenmergkanker.

Cholesterolverlagende middelen zetten in het laboratorium kahlercellen aan tot geprogrammeerde celdood en tot remming van celdeling. Van der Spek combineerde daarom bij Kahlerpatiënten een steeds hogere dosis cholesterolverlager simvastatine met chemotherapie. Ze wilde weten welke bijwerkingen optraden. De dosis kon uiteindelijk niet verder opgehoogd worden door buikklachten en sepsis na chemotherapie.

Met de haalbare dosis keek Van der Spek of simvastatine samen met chemotherapie de ziekte terugdrong. Echter, na twaalf patiënten had maar één patiënt gereageerd. Na deze tussentijdse analyse is de studie voortijdig gestopt.

Verder keek Van der Spek welke genen verhoogde of verlaagde activiteit vertonen na behandeling met statines, zodat we beter gaan begrijpen waar statines aangrijpen in de kahlercel. Hier zijn enkele genen uit naar voren gekomen, waarvan nu gekeken gaat worden of ze daadwerkelijk een functie hebben of slechts een ‘innocent bystander’ zijn. Van der Spek promoveert 12 februari aan de Universiteit Utrecht.

Plaats een reactie