Chocolade: goed voor hart en bloedvaten

De chocoladeliefhebber heeft nu een gegronde reden om vooral door te gaan met het eten ervan: het is namelijk niet alleen lekker, maar vermindert ook nog eens het risico van hart- en vaataandoeningen. Voor de review werden de gegevens van 7 studies gebruikt met een totaal van meer dan 114.000 proefpersonen. In de studies werd een verband tussen de chocoladeconsumptie en de kans op hart- en vaatziektes onderzocht.

In 5 studies werd aangetoond dat het eten van chocolade leidde tot een vermindert risico van hart- en vaataandoeningen. De hoogste inname van chocolade gaf 37% minder kans op hartaandoeningen. De kans op een herseninfarct nam met 29% af.

Chocolade blijkt goed voor hart en bloedvaten. Toch kan een hoge inname ook nadelige effecten hebben, zoals gewichtstoename en (bij mannen) een verhoogd risico van diabetes. Eet met mate, zo luidt het devies. En moet het nu melk of puur zijn? Volgens de onderzoekers zijn de flavonoïden in de chocolade verantwoordelijk voor het effect en die zitten nu eenmaal meer in de donkerste variant.

Bron: Buitrago-Lopez A, Sanderson J, [..], Franco OH. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ 2011; 343:d4488

Plaats een reactie