Chirurgische spons vermindert complicaties bij darmoperaties

Darmoperaties kunnen in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein voortaan met behulp van een chirurgische spons – de Endoractor – met minder complicaties voor de patiënt worden uitgevoerd.

Dr. Anke Smits, chirurg St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein. Endoractor Endospons Laparoscopische chirurgie.

Bij kijkoperaties wordt de spons door de chirurg als een wikkeldoek om de dunne darm gedrapeerd om deze afzijdig te houden van de dikke darm en de endeldarm.

Voorheen lag een patiënt urenlang gekanteld op de operatietafel om de dunne darm uit het operatiegebied te houden. Nu kan de patiënt recht blijven liggen, wat de luchtwegen minder belast en voorkomt dat er vochtophoping in het hoofd ontstaat. Ook het hart wordt minder belast als een patiënt recht ligt. Het St. Antonius is het eerste Europese ziekenhuis dat de chirurgische spons bij kijkoperaties als praktisch hulpmiddel hanteert.

endoractorChirurg dr. Anke Smits van het St. Antonius Ziekenhuis demonstreert de chirurgische spons.

De afgelopen maanden heeft dr. Anke Smits, chirurg in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en gespecialiseerd in colorectale chirurgie de Endoractor bij zo’n zestig laparoscopische darmkankeroperaties gebruikt. Bij dit soort kijkoperaties brengt de chirurg via kleine snedes in de buik instrumenten via een kijkbuis in. Via dezelfde scoop brengt de arts de spons in opgevouwen vorm naar binnen. Een camera laat van binnenuit zien hoe de spons uitspreidt en opzwelt als deze vochtig wordt gemaakt. “Ik leg de spons als een beschermend muurtje langs de dunne darm. Zo heb ik vrij zicht op de dikke darm en kan ik gemakkelijker een tumor wegsnijden”, vertelt dr. Anke Smits tijdens de ingreep.

Trendelenburgstand
Bij darmkankeroperaties verdient het de voorkeur om een kwaadaardig gezwel in de darmen via een kijkoperatie te verwijderen, omdat dit minder belastend is voor de patiënt. Bij een open buikoperatie is de hersteltijd langer, omdat een buikwond na de operatie moet helen. Een nadeel van een kijkoperatie is echter dat een patiënt soms urenlang op de operatietafel in de Trendelenburgstand ligt (met het hoofd schuin naar beneden). Deze stand is nodig om de dunne darm in de richting van het middenrif te laten zakken, zodat de dunne darm het zicht niet belemmert tijdens een operatie in de dikke darm en de endeldarm. Door een simpele chirurgische spons als hulpmiddel te gebruiken, hoeft de patiënt niet langer schuin te liggen.

Complicaties bij schuin liggen
“Als chirurg wil je de kans op complicaties na een operatie zo veel mogelijk voorkomen. Een patiënt onder narcose die recht blijft liggen, is makkelijker te beademen. Er komt minder druk te staan op de luchtwegen. Als een patiënt schuin ligt, kan er vocht in de longen komen met als mogelijke complicatie een longontsteking. Ook is de schuine kantelstand belastend voor het hart, dat harder moet werken om het bloed rond te pompen. Bovendien voorkom je dat een patiënt tijdens de ingreep verschuift of een opgezwollen hoofd krijgt doordat er zich vocht in het hoofd ophoopt. Dit vocht moet door het lichaam weer worden afgescheiden, wat het herstelproces vertraagt”, aldus dr. Anke Smits. De chirurgische spons heeft zijn nut volgens haar bewezen. Patiënten voelen zich eerder vitaal.

TopZorg Darmkanker
Het afgelopen jaar zijn er in het St. Antonius 190 darmkankeroperaties uitgevoerd, het hoogste aantal in de regio Utrecht. Medisch specialisten en chirurgen passen in het St. Antonius Ziekenhuis innovatieve technieken toe die gericht zijn op de verbetering van de patiëntenzorg. Het gebruik van de chirurgische spons – een Japanse vinding – is daar een goed voorbeeld van. Dit hulpmiddel wordt ingezet bij darmkankeroperaties en bij darmoperaties aan de endeldarm en het uiteinde van de dikke darm. Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland en Europa waar chirurgen met behulp van de Endoractor opereren. Dit maakt de operatie veiliger en verkleint de kans op complicaties.

Plaats een reactie