De voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen Arnold Moerkamp daagt de samenleving uit tot een discussie. Hij vindt dat niet de vergrijzing de zorgkosten opjaagt maar de innovaties in de zorg. Zijn mening is dat een vrouw van 85 jaar die haar heup breekt meer baat heeft bij liefdevolle verzorging dan een nieuwe heup.
Drie medisch specialisten van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede weerspreken deze stelling en hebben een reactie opgesteld die recent verscheen in het artsenblad Medisch Contact.
De vaatchirurgen Geelkerken en Meerwaldt, én traumachirurg van Vugt stellen juist dat een operatie aan een gebroken heup bij 80-plussers voor hen een flinke kans op wat extra levensjaren betekent. Belangrijk is voorts dat 80% van de bejaarde patiënten die wordt geopereerd, binnen een paar dagen weer mobiel is en comfortabeler verzorgd kan worden met een acceptabel niveau van pijn.
Bij een goed georganiseerde zorgketen kan de 80-plusser met een gerepareerde gebroken heup weer terug naar het eigen verzorgings- of verpleeghuis zonder de ongemakken en complicaties zoals gezien worden bij een conservatief beleid. Bij nog zelfstandig functionerende 80-plussers resulteert een vroege revalidatie na een operatie wegens een heupfractuur in de helft van de gevallen én binnen een termijn van 6 tot 12 weken terugkeer in een goede kwaliteit van leven in de woonomgeving.
Ook in de in hun ogen boude uitspraken van Moerkamp over innovaties en productieprikkels herkennen Geelkerken, Meerwaldt en Van Vugt zich niet. Zij noemen als voorbeeld 80-plussers met een geklapte buikslagader die dankzij nieuwe medische technieken een grote kans hebben om in een redelijke conditie weer terug te kunnen in de thuissituatie.
De drie specialisten vinden het wegzetten van de 80-plusser als een dementerende kostenpost en de professional als een productietijger die niet geïnteresseerd is in de uitkomsten van zijn handelen, dan ook volstrekt onjuist.