Chirurg-in-opleiding Amphia wint prijs voor website bij rampen

Internet gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de gezondheidszorg, onder meer bij rampen zoals een tsunami. Dit blijkt uit onderzoek van Geertruid Marres, chirurg in opleiding in het Amphia Ziekenhuis. Gestimuleerd in 2004 door de groep van Nederlandse, gerepatrieerde Tsunami slachtoffers vanuit Thailand naar het calamiteitenhospitaal in Utrecht, werd een website gelanceerd.

Het doel van die site was een platform creëren voor community-building, self-assesment & e-consult, informatie en onderzoek voor Tsunamislachtoffers. Tijdens het Europese Congres voor Trauma- en Spoedeisende Chirurgie 2010 in Brussel ontving Marres de eerste prijs voor de beste voordracht.

De website www.TISEI.org kwam voort uit een samenwerking tussen het Calamiteitenhospitaal, het UMCUtrecht en het Centraal Militair Ziekenhuis. Het is een van de eerste sites die patient- empowerment, zorg en onderzoek combineert. Dergelijke sites passen goed in de huidige ontwikkelingen waarbij sociale media zoals Hyves, Facebook, Twitter een steeds belangrijkere rol gaan spelen, ook in de gezondheidszorg.

De website bestond uit een aantal onderdelen. Zo konden slachtoffers van de tsunami vragenlijsten invullen om hun gedachten te ordenen of om een self-assesment te doen naar de emotionele impact van het meemaken van de Tsunami. Er waren vragen over trauma, dissociatie, depressie, emotionele reacties, slaap en verdriet. Via e-consult konden de deelnemers vragen aan deskundigen voorleggen en advies krijgen per email. Dit richtte zich vooral op advies over hulpverleningsmogelijkheden. Binnen het Forum konden slachtoffers, support groups, helpers en anderen hun zorgen delen en uiting geven aan hun gevoelens .

De site werd vertaald in 15 talen en kreeg meer dan 40.000 unieke bezoekers. Nog steeds waren er begin 2009 gemiddeld 2000 bezoekers per maand. Rondom de verjaringen steeg dit aantal duidelijk. Zowel door slachtoffers als internationale organisaties zoals bijvoorbeeld de International Society of Traumatic Stress en de WHO is de site zeer positief ontvangen.

Een dergelijke site kan naast de reguliere zorg een waardevolle aanvulling zijn voor community building en nazorg en maakt tegelijkertijd wetenschappelijk onderzoek mogelijk. Er wordt gewerkt aan een basissite die snel ingezet kan worden in geval van nieuwe rampen.

Plaats een reactie