‘Chiropractische zorg voor je wervelkolom zou vanzelfsprekend moeten zijn’

‘In de laatste tien jaar hebben steeds meer mensen zelf programma’s opgesteld om zich structureel beter te gaan voelen en gezonder te gaan leven, vaak met chiropractische zorg en een gezonder wervelkolom als essentiële kern’, vertelt de Nederlandse chiropractor Alan Jenks. ‘Mensen vinden het blijkbaar prettig om hun gezondheidszorg in eigen hand te nemen. Die verantwoordelijkheid is blijkbaar een cruciaal element van een veel breder gevoel van welzijn.’

Het onderzoek van de Scottish Chiropractic Association (SCA) toont ook aan dat veel mensen hun chiropractische behandelingen combineren met allerlei andere vormen van zorg voor hun eigen lichaam. Vooral combinaties met Pilates en masage zijn populair. In Nederland is dat heel anders. ‘De meeste mensen staan nooit stil bij wat een goed functionerende wervelkolom aan hun gezondheid of hun algemeen welzijn zou kunnen bijdragen’, aldus Jenks.

Een andere belangrijke trend die uit het onderzoek naar voren komt is dat een groeiend aantal topsporters en professionele sportteams chiropractie in hun regimes hebben geïntegreerd. Dr. McDonals van de SCA zegt daarover: ‘Topsporters gaan zich steeds meer realiseren dat zorg voor hun wervelkolom en hun zenuwgestel verder gaat dan het voorkomen van pijn of het verhelpen van blessures. Ze hebben ontdekt dat chiropractici ze kan helpen om beter te presteren.’

In Nederland is dat besef nog niet zo sterk doorgedrongen. Integendeel: steeds meer Nederlanders lopen met rugklachten rond, en veel te weinig mensen pakken die pijn op een effectieve manier aan. Niet minder dan 23% van de patiënten loopt al tien jaar of langer met klachten. Voor een groot deel schuilt de oorzaak van hun probleem in hun dagelijkse routiness. Verreweg de meeste mensen met rugklachten hebben zittend werk, waarbij ze veel te lang onafgebroken achter hun computer zitten. ‘Chiropractoren pakken niet alleen die pijnklachten direct aan, maar ze stimuleren hun patiënten om hun probleem breder aan te pakken en naar allerlei aspecten van hun manier van leven en werken te kijken. We streven niet alleen naar een pijnvrij bestaan voor onze patiënten; we willen ze ook een veel breder gevoel van welzijn en een gezonde levensstijl meegeven’, aldus Jenks.

Eigenlijk zou regelmatige chiropractische zorg voor je wervelkolom even vanzelfsprekend moeten zijn als je regelmatige bezoeken aan je tandarts. Maak het onderdeel van een betere, gezondere levensstijl.

Meer informatie
Nederlandse Chiropractoren Associatie
Chiropraxie

Plaats een reactie