Chemokuur bij honden laat sporen na bij hondenbaas

Huisdieren worden steeds vaker behandeld met chemotherapie. Deze chemotherapie kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen die er mee in aanraking komen. Tine Janssens concludeert dat de huidige beschermingsmaatregelen voldoende werken voor de behandelaars. Bij de hondenbaasjes werden wel wat sporen van de chemotherapie aangetroffen. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit schadelijk is voor de gezondheid.

Janssens constateerde onder meer dat sporen van de chemotherapie tot drie weken na de behandeling in urine, feces, speeksel, talg en oorsmeer van honden te vinden waren. Directe sporen waren zowel in de behandelcentra voor dieren als thuis niet sterk aanwezig.

In vergelijking met behandelcentra voor mensen, bleek de besmetting in behandelcentra voor honden wel duidelijk groter. Ook was de besmetting thuis bij behandelde honden hoger dan bij behandelde mensen. In beide gevallen bleek dat mensen de sporen van chemotherapie verder verspreidden in hun omgeving.

Bij de behandelaars van de honden en hun baasjes werd daarom ook onderzocht in hoeverre hun lichaam resten van de chemotherapie had opgenomen. Enkele baasjes bleken wat sporen in hun urine te hebben. Deze bleken nog biologisch actief te zijn.

Promotie
Promovendus: Tine Janssens
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Antineoplastic drugs in veterinary oncology: excretion in dogs, contamination of the environment and exposure assessment of people at risk
Promotor 1: Prof. dr. J.H. Beijnen
Promotor 2: Prof. dr. J.H.M. Schellens
Copromotor 1: Dr. E.E.M. Brouwers
Datum en tijd: 5/10/2012

Plaats een reactie