Chemo toegevoegd aan bestralen vergroot overleving hersentumor

Patiënten met een dodelijke vorm van hersenkanker kunnen baat hebben bij een behandeling waarbij aan de radiotherapie ook chemotherapie wordt toegevoegd. De combinatie kan ervoor zorgen dat de zogenoemde anaplastische oligodendrogliale tumoren minder snel terug komen en dat patiënten jaren langer leven. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoekers van Erasmus MC hebben gepresenteerd op de ASCO, het belangrijkste kankercongres in de wereld. Het onderzoek is uit meer dan 5000 ingediende abstracts geselecteerd voor presentatie. De onderzoekers vonden ook een manier die kan voorspellen bij welke patiënten de gecombineerde behandeling het beste werkt.

Vrijwel alle patiënten met anaplastische oligodendrogliale tumoren overlijden aan deze aandoening omdat de tumoren snel groeien. Tot nu toe bestond de behandeling van deze vorm van hersenkanker uit alleen bestraling. Door echter chemotherapie aan deze standaardbehandeling toe te voegen, leven mensen gemiddeld 11 maanden langer zonder dat de ziekte erger wordt. Deze zogenoemde progressievrije overleving was 24 maanden bij patiënten die de combinatietherapie kregen. Als bij de met radiotherapie behandelde patiënten de tumor terugkeerde en ze alsnog chemotherapie kregen, verbeterde ook hun overleving (van 31 naar bijna 42 maanden). Jaarlijks wordt in Nederland deze tumor bij 50 – 100 patiënten vastgesteld.

De onderzoekers van het Erasmus MC Daniel den Hoed Oncologisch Centrum hebben ook een manier gevonden die kan helpen te voorspellen welke patiënten veel baat hebben bij een gecombineerde behandeling. ‘We vonden dat de overlevingswinst van de chemotherapie vooral aanwezig is bij patiënten waarbij de tumor verlies laat zien van delen van de chromosomen 1 en 19. : ‘Hun risico om te sterven daalde in deze groep met 44 procent in vergelijking met de mensen die alleen radiotherapie kregen.’ Dat maakt het mogelijk de behandeling nog beter af te stemmen op de individuele patiënt’, zegt hoofdonderzoeker Martin van den Bent, van de Neuro-Oncologie Unit.

Aan het onderzoek hebben 368 patiënten meegedaan die voor het eerst een anaplastische oligodendrogliale tumor hadden. Ze kregen of alleen de standaardbehandeling met radiotherapie, of deze behandeling aangevuld met zes kuren chemotherapie met Procarbazine, CCNU (lomustine) en Vincristine. De studie is het resultaat van 17 jaar inspanning, en werd uitgevoerd door de onderzoekers van het Erasmus MC vanuit de European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC). Binnen de Brain Tumor Group van deze academische onderzoeksorganisatie speelt het ErasmusMC al jaren een vooraanstaande rol. Eerder stelde deze groep vast dat voor graad IV hersentumoren (ofwel glioblastomen) een combinatie van radiotherapie en temozolomide de meest optimale behandeling is. Dit is nu de wereldwijde behandelingsstandaard voor deze tumor. Het onderzoek is medegefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Plaats een reactie