Chemische gootsteenontstoppers vaak levensgevaarlijk

Consumenten zijn volgens brancheorganisatie UNETO-VNI nauwelijks op de hoogte van de gevaren van chemische gootsteenontstoppers.

Sink Hole 02Fotocredits: Andrew Mason (cc)

Ontstoppingsmiddelen met hoge percentages zwavelzuur kunnen bij onjuist gebruik levensgevaarlijk zijn en zelfs leiden tot explosies en verbrandingen. De overheid zou volgens UNETO-VNI consumenten beter moeten informeren over de gevaren.

Volgens installateursvereniging UNETO-VNI onderschat de overheid de risico’s van het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen. Voorzitter Ben Bannink van de vakgroep Riooltechniek van UNETO-VNI: “Consumenten kunnen deze middelen gewoon aanschaffen in de winkel, maar zijn zich niet bewust van de gevaren die zij lopen. Het wachten is op ernstige ongevallen of erger. Dat kunnen we voorkomen door betere voorlichting aan consumenten te geven.”

Combinatie levensgevaarlijk
UNETO-VNI wijst erop dat de risico’s extra groot zijn als gootsteenontstopper met een hoge concentratie zwavelzuur wordt gebruikt in combinatie met het veelgebruikte bijtend soda. Bannink: “Deze combinatie van een base met een zuur veroorzaakt een heftige chemische reactie die kan leiden tot chemische longontsteking, verbranding, blindheid of zelfs tot fatale explosies.”

Aantasting van leidingen
Bannink wijst erop dat het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen ook ernstige schade kan toebrengen aan leidingen. “Dergelijke middelen vreten niet alleen de rommel in de leiding op, ze tasten ook de leiding zelf aan. Zo ontstaan lekkages die forse reparatiekosten opleveren.” Bannink adviseert daarom om bij verstopping van de gootsteen een plopper te gebruiken of bij een doe-het-zelf-winkel een mechanische ontstopper aan te schaffen. “Als dat geen resultaat oplevert, kunnen consumenten contact opnemen met een ontstoppingsbedrijf.”

Preventie belangrijk
Verstopping van de gootsteen kan volgens UNETO-VNI worden voorkomen door het doucheputje en de zwanenhals van de afvoer regelmatig schoon te maken.

Plaats een reactie