Aanvullende zorg tegen betaling, ook wel betaalde mantelzorg genoemd. Steeds meer ouderen maken er gebruik van en steeds meer bedrijven bieden het aan. Maar welke aanbieder van aanvullende zorg past het best bij de individuele wensen en behoeften van de zorgvrager?

Checklist betaalde mantelzorg

Met de ‘checklist aanvullende zorg tegen betaling’ biedt het Nationaal Ouderenfonds een hulpmiddel om te bepalen welke aanbieder van aanvullende zorg het best bij iemand past.

De zorg die geboden wordt verschilt per aanbieder. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor hulp in de huishouding, lichamelijke verzorging of het onderhouden van sociale contacten. Ook in de prijzen zit een duidelijke variatie. Hoewel de vraag naar en het aanbod van aanvullende zorg tegen betaling steeds groter wordt, bestaan er (nog) geen regels voor deze vorm van zorg. Ook is er geen branchevereniging of keurmerk.

Het Ouderenfonds maakt zich dan ook zorgen om de grote groep kwetsbare ouderen die aanvullende zorg tegen betaling afneemt en wil hen met de checklist behoeden voor verkeerde keuzes.

Vergelijken

Om tot een juiste keuze te komen, is het raadzaam de zorgaanbieders op meerdere punten te vergelijken. Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds, hierover: “De checklist bevat vragen over bijvoorbeeld het tarief, de geboden diensten, de contractvorm en de continuïteit van de zorg. Wij geven geen definitief advies, maar bieden een handvat om uit te komen bij een zorgaanbieder die het best bij de individuele situatie en wensen van de zorgvrager past”.

Checklist

De checklist is gratis te downloaden op www.ouderenfonds.nl/betaalde-mantelzorg.

Vragen

Mocht u, naar aanleiding van de checklist vragen hebben, bel dan met de OuderenOmbudsman op 0900-60 80 100 of mail naar ouderenombudsman@ouderenfonds.nl.